Tropska oluja odnijela 77 života na jugu Afrike

Nabujale reke odnijele su mostove, a polja su potopljena, stoka je podavljena i uništena je egzistencija seoskih porodica

2594 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj stradalih u tropskoj oluji Ana koja je pogodila južne afričke zemlje Madagaskar, Mozambik i Malavi porastao je na 77, dok spasilački timovi nastoje da poprave oštećenu infrastrukturu i pomognu desetinama hiljada ugroženih.

Tropska oluja Ana je u ponedjeljak zahvatila Madagaskar da bi preselila do Mozambika i Malavija, donoseći obilne padavine, prenosi britanski list "Gardijan".

Spasilački timovi i vlasti te tri zemlje danas procjenjuju cjelokupan obim štete, dok je u toku formiranje nove oluje u Indijskom okeanu.

Madagaskar je sinoć proglasio stanje nacionalne katastrofe pošto je broj poginulih porastao na 48.

Mozambik je prijavio 18 mrtvih, dok je 11 osoba poginulo u Malaviju, prenose agencije.

Oluja je protutnjala i preko Zimbabvea, ali nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

U tri najteže pogođene zemlje, oštećene su desetine hiljada kuća, a neke su se srušile pod jakim padavinama, zarobivši žrtve u ruševinama.

Nabujale reke odnijele su mostove, a polja su potopljena, stoka je podavljena i uništena je egzistencija seoskih porodica.

Na Madagaskaru je 130 hiljada ljudi napustilo svoje domove, a u glavnom gradu Antananarivu škole su pretvorene u skloništa za hitne slučajeve.

U sjevernom i centralnom Mozambiku, oluja Ana je uništila deset hiljada domova i desetine škola i bolnica.

Mozambik i međunarodne meteorološke službe su, međutim, upozorili da se još jedna oluja, po imenu “Batsirai”, formirala iznad Indijskog okeana i da se očekuje da će stići do kopna tokom vikenda.

"U narednih nekoliko dana bi ova oluja mogla da preraste u jaku tropsku oluju", navodi se u saopstenju Ujedinjenih nacija.

I u susjuednom Malaviju vlada je proglasila stanje prirodne katastrofe, prenosi Tanjug.

Bonus video: