Savjet bezbjednosti pozvao na sjednicu o Ukrajini, Rusija bila protiv

Nakon što se Rusija usprotivila održavanju takve sjednice, ambasadorka SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild rekla je da je došlo vrijeme da se o Ukrajini razgovara u otvorenim formatima

4951 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta Bezbjednosti, Foto: REUTERS
Sa sjednice Savjeta Bezbjednosti, Foto: REUTERS

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) je, tokom proceduralnog glasanja, pozvao na sjednicu o situaciji u vezi sa Ukrajinom, koju su inicirale Sjedinjene Američke Države (SAD).

Nakon što se Rusija usprotivila održavanju takve sjednice, ambasadorka SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild rekla je da je došlo vrijeme da se o Ukrajini razgovara u otvorenim formatima.

"U proteklih nekoliko sedmica održali smo više od 100 sastanaka sa ruskim kolegama, svi su održani iza zatvorenih vrata i vjerujemo da je sada vrijeme da o tome razgovaramo u otvorenom formatu", kazala je Tomas Grinfild.

Prema riječima Tomas Grinfild, Vašington želi da razgovara o, kako je navela, prijetećem ponašanju Rusije prema Ukrajini i nagomilavanju ruskog vojnog prisustva na granici.

Kako prenosi Tanjug, ona je kazala da se nada da će Rusija izabrati put diplomatije umesto sukoba, dodajući da Vašington više ne može samo da se sjedi i čeka.

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja ocijenio je da je panika oko Ukrajine potrebna, kako je kazao, onima koji promovišu temu mitske prijetnje iz Rusije.

Prema njegovim riječima, SAD su, predlažući da se održi sjednica Saveta, navele da se razmeštanje ruske vojske na ruskoj teritoriji percipira kao prijetnja po međunarodni mir i bezbjednost.

"Ovo nije samo neprihvatljivo miješanje u unutrašnje stvari naše države, već i pokušaj da se međunarodna zajednica obmane o situaciji u regionu", rekao je Nebenzja.

On je istakao da Rusija dosljedno negira te, kako je kazao, neosnovane optužbe.

Bonus video: