Gruško demantovao da je Rusija odgovorila na predlog SAD o ukrajinskoj krizi

Kremlj traži pravno obavezujuće garancije od SAD i NATO da Alijansa neće primiti Ukrajinu u članstvo, da neće raspoređivati oružje blizu ruskih granica i da će povući svoje snage iz istočne Evrope

5711 pregleda 1 komentar(a)
Gruško, Foto: Reuters
Gruško, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2022. 12:13h

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško demantovao je danas izvještaje da je Moskva poslala Vašingtonu odgovor na predlog SAD koji ima za cilj deeskalaciju ukrajinske krize.

Kremlj traži pravno obavezujuće garancije od SAD i NATO da Alijansa neće primiti Ukrajinu u članstvo, da neće raspoređivati oružje blizu ruskih granica i da će povući svoje snage iz istočne Evrope.

Zahtjevi, koje su NATO i SAD odbacili, dolaze usred straha od ruske invazije na Ukrajinu, nakon nagomilavanja oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice.

Vašington je Moskvi dostavio pismeni odgovor na zahtjeve, a u ponedjeljak su tri zvaničnika Bajdenove administracije izjavila da je ruska vlada poslala pisani odgovor na predloge SAD.

Gruško je danas ruskoj agenciji RIA Novosti rekao da to "nije tačno". Agencija je citirala i neimenovanog visokog diplomatu u ruskom ministarstvu spoljnih poslova koji je rekao da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao poruku zapadnim kolegama, uključujući američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o "principu nedjeljivosti bezbjednosti", ali da to nije odgovor na predloge Vašingtona.

Evakuacija porodica službenika SAD iz Bjelorusije

Sjedinjene Američke Države su danas naložile članovima porodica američkih vladinih službenika u Bjelorusiji da napuste tu zemlju.

Prethodno su izdale upozorenje da se ne putuje tamo zbog tenzija između Vašingtona i Rusije oko Ukrajine, prenosi RTS.

"Zbog povećanja neobičnih i zabrinjavajućih ruskih vojnih aktivnosti u blizini granice sa Ukrajinom, američki državljani koji se nalaze u Bjelorusiji ili planiraju da otputuju u Bjelorusiju treba da budu svjesni da je situacija nepredvidiva i da postoji povećana tenzija u regionu", saopštio je Stejt department, a prenosi agencija Rojters.

SAD su prošle nedjelje naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, i takođe je upućen poziv svim američkim državljanima da razmotre mogućnost napuštanja Ukrajine iz bezbjednosnih razloga.

Rusija neće "odstupiti" zbog prijetnje sankcijama

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da Rusija neće "odstupiti" pred prijetnjom sankcijama iz Sjedinjenih Država.

Ambasada je u saopštenju objavljenom na Fejsbuku ocijenila da generator tenzija u odnosima dvije zemlje nije Moskva, već Vašington, prenosi agencija RIA Novosti.

"Nećemo se povlačiti i stajati mirno, slušajući prijetnje američkim sankcijama", navedeno je u saopštenju.

Ruska ambasada smatra da su upravo SAD podstakle, kako je navedeno, "radikalno-nacionalistički državni udar u Kijevu, usled čega je stanovnici Krima bili izloženi pretnji uništenja i glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom".

Ambasada navodi da Vašington snabdijeva ukrajinske vlasti modernim ofanzivnim oružjem i optužuje SAD da su, kršeći princip nedjeljivosti bezbjednosti, svoju vojnu infrastrukturu približile ruskim granicama.

Istovremeno, u saopštenju se ističe da Rusija ima suvereno pravo da premješta oružane snage na svojoj teritoriji i da to nije prijetnja nikome.

Zapadne zemlje prijete Rusiji sankcijama bez presedana i optužuju je da priprema invaziju na Ukrajinu. Moskva odbacuje sve tvrdnje, ističući da premješta trupe unutar svoje teritorije.

Na zahtjev Vašingtona, u Njujorku je održana sjednica Savjeta bezbjednosti o krizi u Ukrajini. Sednicu je obilježila polemika američkog i ruskog ambasadora pri UN koji su iznijeli već poznate oprečne stavove. Amerikanci negoduju zbog masovnog gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, dok Rusi negiraju planove za napad, tvrdeći da nemaju ništa sa unutrašnjom krizom u toj državi.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je 28. januara da su predlozi SAD bili bolji od onih dobijenih od NATO-a o garancijama za bezbjednost.

Bonus video: