Ponovo otvoreni javni univerziteti u Avganistanu, u klupama i studentkinje

Od septembra prošle godine je bilo dozvoljeno samo privatnim univerzitetima da se ponovo otvore i za žene i za muškarce, koji su odvojeno pohađali nastavu

2050 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

U Avganistanu je od danas ponovo otvoreno nekoliko javnih univerziteta, prvi put od kada su talibani preuzeli vlast, studentkinje mogu da prisustvuju nastavi, ali ne u isto vrijeme kada i muškarci, navele su vlasti.

Danas su studentkinje i studenti mogli da krenu na nastavu na javnim, univerzitetima u najmanje tri provincije Lagman, Nagarhar i Helmand, prenose novinari agencije Frans pres.

Od septembra prošle godine je bilo dozvoljeno samo privatnim univerzitetima da se ponovo otvore i za žene i za muškarce, koji su odvojeno pohađali nastavu. Prije nego što su talibani preuzeli vlast u avgustu prošle godine žene i muškarci studirali su zajedno.

"Ovo je srećan trenutak, da se ponovo ide na časove, ali se i dalje plašimo da bi talibani mogli da ih zaustave", rekla je studentkinja političkih nauka na univerzitetu Nangarhar, u Džalalabadu.

U Mehtarlamu ispred kampusa univeziteta Lahman vrlo malo studentkinja je vidjeno jutros, prenosi Frans pres.

"Svi mogu da dođu, od 8.00 do 12.00 časovi su rezervisani za žene, a od 13.00 do 16.00 će biti nastava za muškarce", rekao je zaposleni na univerzitetu.

Novinari Frans presa vidjeli su samo šest žena prekrivenih burkom ili nikabom kako ulaze na nastavu u prvom satu na kampusu koga čuvaju naoružani talibanski borci.

Javni univerziteti ponovo su otvoreni danas u provincijama Lagman, Nangarhar, Helmand, Nimroz, Farah i Kandahar, a 26. februara će biti otvoreni ponovo u još 28 provincija, navele su vlasti.

Misija Ujedinjenih nacija u Avganistanu ocijenila je da je ponovno otvaranje univerziteta nešto vrlo važno a zemlju.

Ponovno otvaranje javnih univerziteta uslijedilo je poslije razgovora krajem januara između talibana i zapadnih diplomata u Norveškoj, prvoj evropskoj zemlji koja je primila talibane, od kada su preuzeli valsti.

Zapadne zemlje uslovljavaju deblokiranje više milijardi dolara međunarodne pomoći poštovanjen ljudskih prava.

Nove vlasti u zemlji navode da su se modernizovale u odnosu na njihovu prethodnu vladavinu (1996-2001) kada su uveliko narušavale ljudska prava. Ali nisu čekali ponovo da krše osnovna prava žena, uvodeći velike restrikcije na njihovo pravo na rad, obrazovanje i putovanja.

Bonus video: