SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom oko Ukrajine

"NATO je odbrambeni savez i ne predstavlja prijetnju Rusiji", počinje dokument iz Washingtona. "Uvijek smo težili miru, stabilnosti i sigurnosti u evroatlantskom području i cijeloj Evropi, slobodnoj i mirnoj. To su i dalje naši ciljevi i naša trajna vizija"

2223 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su spremne da razgovaraju sa Rusijom o recipročnom ugovoru oko razmiještanja projektila ili vojnih trupa u Ukrajini, kako su potvrdili dokumenti koje je objavio španski list El Pais dok Kremlj i Washington pozivaju na zaustavljanje tenzija u Evropi.

Dokumenti, za koje El Pais kaže da su odgovori Washingtona i NATO-a da se osiguraju zahtjevi Rusije, objavljeni su 2. februara, prije telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i britanskog premijera Borisa Džonsona. Oni su trebali da razgovaraju o tenzijama zbog gomilanja vojnih trupa Moskve na granici sa Ukrajinom što je izazvalo strahove od moguće invazije.

Dokumenti su iznijeli navodnu mogućnost mjera za ograničavanje vojnih incidenata i dokazali Moskvi da projektili Tomahawk nisu postavljeni u Rumuniji i Poljskoj, koje su članice saveza.

"NATO je odbrambeni savez i ne predstavlja prijetnju Rusiji", počinje dokument iz Washingtona. "Uvijek smo težili miru, stabilnosti i sigurnosti u evroatlantskom području i cijeloj Evropi, slobodnoj i mirnoj. To su i dalje naši ciljevi i naša trajna vizija."

Dokumenti su predani Kremlju prošlog mjeseca usred diplomatskog pritiska za ublažavanje napetosti između Moskve i Zapada zbog ruskog gomilanja više od 100.000 vojnika u područjima oko granice s Ukrajinom.

Rusija poriče da planira invaziju na svog zapadnog susjeda, ali je rekla da bi mogla da poduzme određenu vojnu akciju ako se ne ispune njeni sigurnosni zahtjevi.

Tokom razgovora premijera Džonsona sa predsjednikom Putinom, on je upozorio da Velika Britanija ima paket sankcija i drugih mjera koje su spremne da stupe na snagu "u trenutku kada prvi ruski vojnik kroči na teritoriju Ukrajine".

Džonson je takođe rekao da su zemlje Zapada "zainteresovane za dijalog", ali je dodao da "mi imamo spremne sankcije". Ponovo je pozvao Rusiju da odstupi i izabere diplomatski put, rekavši da vjeruje da je to još uvijek moguće.

Bonus video: