Pompeo: Sjeverna Koreja da se ugleda na Vijetnam u odnosima sa SAD

Pompeo je prethodno rekao, nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova Japana i Južne Koreje u Tokiju, da ako su zahtjevi koje su SAD postavile Sjevernoj Koreji "gangsterski", onda je i cio svijet takav
0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Beta/AP
Majk Pompeo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.07.2018. 15:53h

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je lidere Sjeverne Koreje da prate put Vijetnama u prevazilaženju neprijateljstava iz prošlosti sa SAD.

Pompeo je pozvao sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una da ponovi "čudo" ekonomskog rasta Vijetnama time što će unaprijediti odnose s SAD.

Obraćajući se članovima američko-vijetnamske poslovne zajednica u Hanoju, Pompeo je naglasio da SAD ispunjavaju obećanja data bivšim neprijateljima, prenosi AP.

On je dodao da bi iskustvo Vijetnama od kako je ta zemlja normalizovala odnose sa SAD 1995. godine trebalo da bude dokaz za Sjevernu Koreju da su prosperitet i partnerstvo sa SAD mogući, nakon decenija sukoba i nepovjerenja.

Pompeo je prethodno rekao, nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova Japana i Južne Koreje u Tokiju, da ako su zahtjevi koje su SAD postavile Sjevernoj Koreji "gangsterski", onda je i cio svijet takav, prenosi Tanjug.

Pjongjang je optužio SAD da su se ponijele "gangsterski" pri predstavljanju svojih zahtjeva o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, čime su demantovali tvrdnje američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je rekao da je postigao napredak o ključnim problemima, navodi Rojters.

Bonus video: