Njuz Korp prijavila da je hakovana, vjeruje da je iza upada Kina

"Naša preliminarna analiza ukazuje da je moguće da je strana vlada povezana sa ovom aktivnoštima i da su neki podaci uzeti, navodi se u mejlu

2803 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Medijska kompanija Njuz Korp, izdavač Vol strit džornala, saopštila je da je hakovana i da su ukradeni podaci od novinara i drugih zaposlenih, a da firma za sajber bezbjednost koja istražuje upad vjeruje da je iza operacije kinesko prikupljanje obavještajnih podataka.

Medijska kompanija čije publikacije i firme uključuju Njujork post i matičnu kuću Vol strit džornala Dau Džouns saopštila je da je upad otkriven 20. januara, i da je u toku istraga da se utvrdi "priroda, obim, trajanje i uticaj", tog hakerskog napada.

Za sada nijesu pogođeni podaci korisnika i finansijski podaci, i operacije kompanije nijesu poremećene, navela je kompanija. Nije poznato kada su hakeri upali u mrežu kompanije ili koliko podataka su ukrali.

Glavna zabrinutost je oko novinara kompanije. Medijske organizacije su glavne mete svjetskih obavještajnih agencija zato što su njihovi novinari u stalnom kontaktu sa izvorima osjetljivih informacija.

Mandijant, kompanija za sajber bezbjednost koja istražuje ovaj hakerski napad, procjenjuje da oni koji stoje iza te aktivnosti imaju centar u Kini i da "su vjerovatno uključeni u špijunažu radi prikupljanja obavještajnih podataka u korist kineskih interesa".

U mejlu zaposlenima kompanija je rekla da je hakerski napad pogodio "ograničen broj poslovnih mejl naloga i dokumenata" iz centrale "News Corp, News Technology Services, Dow Jones, News UK, i New York Post".

"Naša preliminarna analiza ukazuje da je moguće da je strana vlada povezana sa ovom aktivnoštima i da su neki podaci uzeti, navodi se u mejlu.

Direktor Ef-Bi-Aja (FBI) Kristofer Rej rekao je ove nedjelje da ta agencija otvara istrage oko sumnje u operacije kineske špijunaže otprilike svakih 12 sati, i da je u toku više od 2.000 takvih istraga. Rekao je da hakeri kineske vlade upadaju u više ličnih i korporativnih podataka nego iz svih drugih zemalja zajedno.

Bonus video: