Kako prevazići decenijski zastoj u mirovnom procesu: Pripremljen novi prijedlog o konfederaciji Izraela i Palestine

Izrael i Palestina imali bi odvojene vlade, ali bi sarađivali na visokom nivou u oblasti bezbjednosti, infrastrukture i drugim pitanjima koje se tiču oba naroda

2911 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bivši izraelski i palestinski mirovni pregovarači pripremili su nacrt novog predloga za konfederaciju dvije države, Izraela i Palestine, u cilju prevazilaženja decenijskog zastoja u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Oni predlažu osnivanje nezavisne države Palestine na većem dijelu Zapadne obale, pojasa Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Izrael i Palestina imali bi odvojene vlade, ali bi sarađivali na visokom nivou u oblasti bezbjednosti, infrastrukture i drugim pitanjima koje se tiču oba naroda.

Na osnovu plana gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika ostalo bi na okupiranoj Zapadnoj obali, a velika jevrejska naselja blizu granice bi Izrael anektirao u okviru razmjene teritorije.

Naseljenicima koji žive duboko unutar Zapadne obale bi bilo ponuđeno da se presele ili da postanu stanovnici države Palestine.

Istom broju Palestinaca, izbjeglicama iz rata 1948. godine koji je izbio poslije stvaranja jevrejske države, bi bilo dozvoljeno da se presele na izraelsku teritoriju kao građani Palestine sa stalnim boravkom u Izraelu.

Prijedlog je uveliko zasnovan na takozvanom Ženevskoj inicijativi, detaljnom sveobuhvatnom mirovnom planu iz 2003. godine, čiji su autori istaknuti Izraelci i Palestinci, uključujući bivše zvaničnike.

Imajući u vidu da novi plan uključuje nekoliko kontroverznih prijedloga nejasno je da li ima podršku lidera dvije strane, konstatuje Asošiejted pres.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela i Palestinska uprava su odbili da ga komentarišu.

Prijedlog predviđa da se o ključnim nesporazumima dva naroda, kao što su status Jerusalima, konačne granice i sudbina palestinskih izbjeglica dvije države bave u kontekstu konfederacije, umjesto tradicionalnog pristupa da se prevaziđu prije konačnog sporazuma.

Od potpisivanja privremenih mirovnih sporazuma Oslo, nazvanih po prestonci Norveške, gdje se pregvoralo, prošle su tri decenije.

Nekoliko rundi pregovora, prekidanih nasiljem, nije urodilo plodom i suštinskih pregovora nema više od jedne decenije.

Sadašnji premijer Izraela Naftali Benet, bivši vođa jevrejskih naseljenika, protivi se palestinskoj državnosti.

Šef diplomatije Izraela Jair Lapid, koji će na osnovu sporazuma o rotaciji postati premijer u 2023. godini,podržava eventualno rješenje po modelu dvije države.

Ni jedan on njih međutim nije u stanju da nešto preduzme jer predvode koaliciju od osam partija, uključujući ljevičarske, desničarske i partije centra, te jednu malu arapsku koje ne bi mogle da postignu dogovor o tome.

Na palestinskoj strani islamski ekstremistički Hamas vlada pojasom Gaze, a rivalski umjereniji Fatah dominira na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, čiji su djelovi pod kontrolom Palestinske uprave Mahmuda Abasa.

Naredne nedjelje novi prijedlog će Josi Bejlin, bivši izraelski zvaničnik, mirovni pregovrač i jedan od autora Ženevske inicijative i Hiba Huseini, bivša pravna savjetnica palestinskog pegovaračkog tima, predstaviti zamjenici državnog sekretara SAD Vendi Šerman i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Bejlin je izjavio da je prijedlog već poslat ljudima za koje zna da ga neće odmah odbaciti,ali ne i Hamasu jer, kako je rekao, ne zna adresu.

Bonus video: