Ašravi: Izrael se mora suočiti sa međunarodnim sankcijama

"Obaveza je i dužnost svakog člana međunarodne zajednice da preduzme ozbiljne i konkretne korake i uvede oštre sankcije Izraelu"
0 komentar(a)
Hanan Ašravi, Foto: En.wikipedia.org
Hanan Ašravi, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 26.10.2017. 13:11h

Članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), dr Hanan Ašravi je oštro osudila predstojeće glasanje izraelskog Ministarskog legislativnog komiteta o tzv. 'Zakonu o Velikom Jerusalimu' koji bi aneksirao 19 ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i priključio ih Jerusalimu.

''Nesumnjivo je da je Izrael u biznisu produžavanja vojne okupacije bez izgleda za okončanjem, legalizujući prisustvo ekstremističkih jevrejskih doseljenika na palestinskom tlu, i sporovodeći potpunu izolaciju i aneksaciju palestinskog Jerusalima. Ovakvi potezi predstavljaju kraj dvodržavnog rješenja. Nepobitna je činjenica da su sva naselja ratni zločini po Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) kao i direktno kršenje međunarodnih zakona i konvencija, uključujući i rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2334. Ogromnom krađom palestinske teritorije i resursa, Izrael je kreirao novu pretpostavljenu realnost na štetu starosjedilačkog palestinskog naroda i njihovog neotuđivog prava na samoopredjeljenje i slobodu", navodi Ašravi.

Ona dodaje da je nesposobnost vlada širom svijeta da pozovu Izrael na odgovornost omogućila izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu i njegovoj Vladi da intenziviraju svoje napore kako bi nametnuli 'Veliki Izrael' na čitavoj teritoriji istorijske Palestine.

"Umjesto prazne priče o dvodržavnom rješenju i osuda aktivnosti na ilegalnim naseljima, obaveza je i dužnost svakog člana međunarodne zajednice da preduzme ozbiljne i konkretne korake i uvede oštre sankcije Izraelu, a koji se takođe mora pozvati na odgovornost od strane Međunarodnog krivičnog suda zbog svojih kontinuiranih ratnih zločina. Takođe, pozivamo Genralnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša da obezbijedi poštovanje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a, uključujući i rezoluciju 2334, i da se postara da im se i Izrael povinuje. Krajnje je vrijeme da se demonstrira integritet globalne vladavine prava i da se u najkraćem roku prekine vojna okupacija Palestine, prije nego Izrael uspije da povuče čitav region u trajno nasilje i uništavanje', zaključuje ona.'

Bonus video: