Pentagon: Ruske snage i dalje dolaze na granice Ukrajine

Kirbi je ponovio da SAD ne namjeravaju da sprovode bilo kakve operacije u Ukrajini koja nije članica NATO, dok je prvih 3.000 američkih vojnika poslato da "ohrabri" saveznike na istočnom krilu NATO, počelo da se raspoređuje u Poljskoj i Rumuniji

3164 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su saopštile da Rusija nastavlja da jača svoje vojne snage na granicama Ukrajine u vrijeme kada Francuska kaže da je dobila obećanje Kremlja da neće biti dodatne "eskalacije".

"Nastavljamo da primjećujemo, uključujući posljednjih 24 sata, kako dodatni kapaciteti stižu iz drugih regiona Rusije ka granici sa Ukrajinom i Bjelorusijom", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi u obraćanju novinarima.

"Nećemo dati konkretne cifre, ali snage nastavljaju da se povećavaju", dodao je on i rekao da je sada više od 100.000 vojnika prisutno.

Rekao je da se takođe primjećuju znaci da su druge taktičke grupe na putu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "nastavlja da jača svoje vojne kapacitete", rekao je Kirbi.

"Svaki dan daje sebi dodatne opcije, svaki dan jača svoje kapacitete, svaki dan nastavlja da destabilizuje situaciju koja je već bila vrla napeta", rekao je on.

Kirbi je ponovio da SAD ne namjeravaju da sprovode bilo kakve operacije u Ukrajini koja nije članica NATO, dok je prvih 3.000 američkih vojnika poslato da "ohrabri" saveznike na istočnom krilu NATO, počelo da se raspoređuje u Poljskoj i Rumuniji.

Te snage bi mogle da učestvuju u operacijama pomoći ako američki državljani koji žive u Ukrajini treba da idu ka tim zemljama u slučaju ruske invazije, ali to vjerovatno neće biti potrebno, rekao je Kirbi.

SAD su pre više nedjelja upozorili da ne namjeravaju vojno da evakuišu Amerikance iz Ukrajine kao što su to radili u Kabulu prošlog ljeta.

Bonus video: