Tramp u martu kod Orbana?

Posjeta bivšeg predsjednika SAD smatrala bi se velikim podsticajem za predizbornu kampanju mađarskog premijera

4406 pregleda 0 komentar(a)
Tramp i Orban u Bijeloj kući 2019., Foto: Manuel Balce Ceneta
Tramp i Orban u Bijeloj kući 2019., Foto: Manuel Balce Ceneta

Mađarski premijer Viktor Orban se nada da će Donald Tramp doputovati u Budimpeštu narednih nedjelja da osnaži njegovu predizbornu kampanju.

Institut povezan sa Orbanovom vladom, Centar za fundamentalna prava, uputio je poziv bivšem predsjedniku SAD, rekao je izvor iz mađarske administracije za “Gardijan”.

Orban ulazi u kampanju za izbore 3. aprila, na kojima će se njegova stranka Fides suočiti sa koalicijom ujedinjene opozicije, što se smatra najvećim izazovom za njegovu vladavinu otkad je postao premijer prije 12 godina.

“Ljudi u Fidesu bi zaista željeli da Tramp dođe u Budimpeštu u martu”, rekao je izvor i dodao da Tramp još nije odgovorio na poziv. To bi bila prvo Trampovo poznato putovanje izvan SAD otkako je izgubio na izborima 2020.

Orban je podržao Trampa još na ljeto 2016. i takođe mu javno pružio podršku na izborima 2020. Njih dvojica su razgovarali putem telefona u januaru i Tramp je vratio uslugu, javno podržavši Orbana na aprilskim izborima. Posjeta bivšeg predsjednika SAD smatrala bi se velikim podsticajem za kampanju.

“Te posjete imaju ogroman uticaj na mađarsku konzervativnu zajednicu jer oni vide Trampa kao ikonu”, rekao je izvor blizak vladajućoj stranci Fides.

Jedan bivši pripadnik republikanskog osoblja rekao je da je poznato da se Tramp boji da ne dobije kovid na putu u inostranstvo i da možda radije ne putuje.

Vjeruje se da je Tramp pozvan na Konferenciju konzervativne političke akcije (CPAC) koja se održava u Budimpešti 25-26. marta. To će biti prvi put da je jedna evropska država domaćin vodećeg konzervativnog događaja.

Mikloš Sanzo, direktor Centra za fundamentalna prava, rekao je za mađarsku novinsku agenciju MTI da će konferenciji prisustvovati nekoliko američkih senatora i istaknutih mislilaca desnice, kao i lider španske stranke Voks, Santjago Abaskal, te sin brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara, Eduardo.

Te posjete imaju ogroman uticaj na mađarsku konzervativnu zajednicu jer oni vide Trampa kao ikonu

Fides se nada da će se Tramp pridružit Orbanu kao glavnom govorniku na događaju, rekao je izvor iz mađarske vlade.

Centar za fundamentalna prava kao svoju misiju navodi “pariranje današnjem preraslom fundamentalizmu ljudskih prava i političkoj korektnosti”. Poznat je po tome što prenosi vladine poruke i kreira propagandne video-zapise. Prema istraživanju mađarske novinske kuće Atlatso, skoro čitav njegov budžet je obezbijeđen grantovima koji se finansiraju iz javnih fondova.

Orban je 2019. bio u posjeti Bijeloj kući, kada je Tramp rekao da su njih dvojica slični: “Poštuju vas u cijeloj Evropi. Vjerovatno pomalo kao mene, pomalo kontroverzno, ali to je u redu”.

Dejvid Kornštajn, dugogodišnji prijatelj kojeg je Tramp imenovao za ambasadora u Mađarskoj, rekao je da se Tramp divi Orbanu zbog njegovog imidža moćnika i njegove kontrole nad mađarskom političkom scenom.

Po Trampovom odlasku sa funkcije, Orbanovi odnosi sa Vašingtonom su se pogoršali, a Mađarska je bila jedina zemlja EU koja nije pozvana na nedavni Samit demokratije Džoa Bajdena. Odnosi sa Trampovim taborom ostali su jaki, piše britanski list.

U septembru je bivši potpredsjednik Majk Pens govorio na jednoj konferenciji o konzervativnim društvenim vrijednostima čiji je domaćin bio Orban. Bivši državni tužilac Džef Sešns je takođe nedavno bio u posjeti.

“Gardijan” piše da je i voditelj Foks njuza Taker Karlson boravio u Mađarskoj ranije ove godine. On je prikazao nekoliko emisija iz Budimpešte i snimio “dokumentarac” koji je Mađarsku predstavio kao konzervativni raj pod stalnim napadom milijardera Džordža Soroša.

To je bilo drugo Karlsonovo putovanje u Mađarsku za manje od godinu. On je prošlog avgusta otputovao u Budimpeštu da intervjuiše Orbana. Nekoliko nedjelja nakon pojavljivanja mađarskog premijera na Foksu, Tramp mu je poslao pismo čestitke: “Odličan posao Takeru, ponosan sam na tebe!”

Bonus video: