Američko osoblje OEBS-a napušta Donjeck

"Naredili smo većini Amerikanaca da napuste ambasadu u Kijevu. Rizik od ruske vojne akcije je veliki i to je mudra odluka", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken, prenosi Glas Amerike

2373 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile su da je rizik od invazije Rusije na Ukrajinu dovoljan da se evakuiše osoblje iz američke ambasade u Kijevu, ali su napomenule i da putevi za diplomatski dogovor ostaju otvoreni.

Vašington je naredio većini osoblja iz ambasade u Ukrajini da smesta napusti zemlju, a isto su uradile i druge zapadne zemlje.

"Naredili smo većini Amerikanaca da napuste ambasadu u Kijevu. Rizik od ruske vojne akcije je veliki i to je mudra odluka", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken, prenosi Glas Amerike.

Američko osoblje pri misiji OEBS-a u Ukrajini počelo je da se evakuiše iz Donjecka u nedjelju, saznaje Rojters.

OEBS, između ostalog, ima civilnu posmatračku misiju u proruskom, separatističkom Donjecku i Lugansku, gde od 2014. traje rat u kojem je poginulo više od 14 hiljada ljudi.

Australija je takođe saopštila da evakuiše svoju ambasadu u Kijevu, a premijer Skot Morison optužio je Kinu da je "uznemirujuće tiha" kada je riječ o ukrajinskoj krizi

Bonus video: