Tramp poručio Zemuru da ostane vjeran sebi

Tim ultradesničarskog kandidata za predsjednika Francuske saopštio da je razgovor trajao 40 minut

7691 pregleda 0 komentar(a)
Erik Zemur, Foto: Reuters
Erik Zemur, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je francuskom ultradesničarskom predsjedničkom kandidatu Eriku Zemuru da ostane snažan i vjeran svojim ubjeđenjima, rekao je Zemur.

Tim njegove kampanje je saopštio da je sa Trampom imao 40-minutni razgovor putem telefona u ponedjeljak, prenio je Rojters.

„Rekao mi je da ostanem ono što jesam, da će me mediji opisivati kao brutalnog, ali da je bitno da ostanem vjeran sebi,” rekao je Zemur danas novinarima.

„Zemur (63) kaže da je Francuskoj potrebno spasavanje od silazne spirale za koju uglavnom krivi ono što opisuje kao neobuzdanu imigraciju i rastući uticaj islama na francusko društvo. On je nekoliko puta osuđivan zbog podsticanja rasne mržnje.

Zemur je rekao Trampu da su njihove dvije zemlje suočene sa „borbom civilizacije”.

„Dijelimo iste ideje, a to je da bi SAD trebalo da ostanu SAD, a Francuska da ostane Francuska,” dodao je.

Njih dvojica su razgovarali o imigraciji, bezbjednosti i ekonomijama dviju država, naveo je tim Zemurove kampanje u saopštenju.

Trampova predsjednička kampanja 2016. često se navodi kao nacrt za kampanju Zemura, pisca i TV komentatora, koji želi da ujedini ultradesnicu i tvrdo konzervativne birače koji tradicionalno glasaju za tradicionalni desni centar.

Tramp još nije zvanično podržao Zemura.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Zemur smanjuje zaostatak u odnosu na kandidatkinju konzervativaca Valeri Pekres i Marin Le Pen, liderku tradicionalne ultradesničarske partije Nacionalno okupljanje, za mjesto u drugom krugu glasanja u aprilu. Predsjednik Emanuel Makron, koji se još nije zvanično izjasnio o kandidaturi, vodi u trci, pokazuju ankete.

Le Penova je tokom svoje predsjedničke kampanje 2017. nastojala da demonstrira bliskost sa Trampom kada je posjetila njegovo poslovno sjedište ne Menhetnu, ali je diskretno otišla kada je niko nije primio.

Ona je nastojala da umanji značaj Zemurovog kontakta sa Trampom.

„Željela sam da se sastanem sa njim prije nego što je postao predsjednik. Da budem iskrena, interesantnije je prije nego nakon toga,” rekla je novinarima.

Bonus video: