SAD: Prvi put proizvođač oružja proglašen krivim za masakr

U masakru u osnovnoj školi u gradu Njutaunu 14. decembra 2012. godine ubijeno je 20 djece od pet do 10 godina i šest odraslih

5308 pregleda 2 komentar(a)
Sendi Huk, Foto: Reuters
Sendi Huk, Foto: Reuters

"Oružje Remington" moraće da isplati 73 miliona dolara porodicama žrtava masakra u Osnovnoj školi "Sendi Huk", Ovo je prvi put da je u Americi proizvođač oružja proglašen krivim za masovni zločin.

U masakru u osnovnoj školi u gradu Njutaunu 14. decembra 2012. godine ubijeno je 20 djece od pet do 10 godina i šest odraslih.

Napadač je bio dvadesetogodišnji Adam Lanza, koji je najprije puškom "remington bušmaster AR-15" ubio majku kod kuće, zatim otišao u školu u kojoj je počinio masakr, pa izvršio samoubistvo.

Prema presudi suda "Oružje Remington" će platiti 73 miliona dolara porodicama i objaviti sva otkrića i dostupan materijal u javnosti.

Advokati porodica naveli su u saopštenju da će nagodba biti realizovana kroz osiguravajuće polise, prenosi RTS.

"Današnji dan je prekretnica jer je naša dužnost da kao društvo brinemo o našoj djeci konačno pretpostavljena industriji koja je omogućila tako strašne zločine kao što je 'Sendi Huk'", rekla je Veronika de la Rosa, majka dječaka Noe koji je ubijen u pucnjavi.

Tužbu je 2014. podnijelo devet porodica, iako zakoni SAD štite proizvođače oružja od civilnih tužbi. Oni su, naime, tvrdili da je marketing "Remingtona" doprinio tome da do masakra dođe.

"Ove porodice bi učinile sve da im se vrate samo na još jedan minut. To bi bila istinska pravda", rekao je jedan od advokata porodica, Džoš Koskof.

Istakao je da je riječ o puškama koje su proizvedene za borbu i decenijama su se u malom broju pojavljivale na civilnom tržištu.

Međutim, kada je privatna firma "Kerber" kupila "Remington" 2007. godine, započeli su agresivnu kampanju. Prodaja je skočila sa 100.000 2005. godine, na dva miliona 2012. godine, rekao je Koskof.

Bonus video: