PREDSJEDNIK SAD TVRDI DA JE DOSIJE LAŽAN

Veze s Rusijom, prostitutke u Moskvi, Tramp: Ja sam žrtva namještaljke

Prema sudskim spisima, štab Hilari Klinton je počeo da plaća istraživanje kompanije Fjužn Dži-Pi-Es (Fusion GPS) u aprilu kada je Tramp izborio nominaciju, ali je ta istraga već rađena za Trampove rivale u Republikanskoj partiji
51 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2017. 14:08h

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je žrtva namještaljke s lažnim dosijeom o njegovom ponašanju i njegovim vezama u Rusiji.

Vašington post (The Washington post) objavio je juče, a poslije i drugi uticajni američki mediji, da su izborni štab kandidatkinje demokrata Hilari Klinton i Demokratski nacionalni komitet, platili istraživanje koje je rezultiralo spornim izvještajem o Trampovim vezama s Rusijom, kao i o njegovim odnosima s prostitutkama u Moskvi.

Tramp je danas reagovao na Tviteru, navodeći da je "žrtva ovdje predsjednik".

Prema sudskim spisima, štab Hilari Klinton je počeo da plaća istraživanje kompanije Fjužn Dži-Pi-Es (Fusion GPS) u aprilu kada je Tramp izborio nominaciju, ali je ta istraga već rađena za Trampove rivale u Republikanskoj partiji.

Informacija da su prvo republikanci, a potom pristalice Klinton plaćale istragu, bila je poznata kada je prvo portal Bazfid (Buzzfeed), pa onda i drugi mediji, u januaru objavio dosije o Trampu, što je inače bila i javna tajna u Vašingtonu. Novo je da je advokatska firma Perkins Kol potvrdila da je plaćala Fjužn GPS-u i ime štaba Hilari Klinton i izvršnog tijela Demorkatske partije.

Navodi iz dosijea, između ostalog nepristojni detalji o dešavanjima u sobi luksuznog hotela u Moskvi i ponudama Rusa za poslovne ugovore, nisu zvanično potvrđeni, pa su se mnogi mediji uzdržavali od njegovog objavljivanja.

Dosije je uradio bivši britanski špijun Kristofer Stil koji je radio kao tajni agentu u Moskvi 90-ih godina, a kasnije bio stručnjak za Rusiju u londonskom sjedištu obavještajne službe MI6.

Priča počinje u septembru 2015. kada je bogati pristalica Republikanske partije, koji se snažno protivio Trampovom izboru, platio angažovanje istraživačke firme iz Vašingtona koju vodi bivši novinar Vol strit džornala (Wall Street Journal) Glen Simpson, poznat po detaljnom izvještavanju, da sastavi dosije o milijarderovim prethodnim skandalima i slabostima, naveo je ranije Njujork tajms (The New York Times).

Mjesecima je firma Fjužn GPS radila na Tampovom dosijeu, ali se na proljeće, kada je postalo jasno da će Tramp biti republikanski kandidat, bogati donor republikanca povukao i na njegovo mjesto je došao pristalica Hilari Klinton, odnosno kako se sada ispostavilo, štab.

U junu se, međutim, fokus istrage promijenio pošto je Vašington post objavio da je na Demokratski nacionalni komitet izvršen hakerski napad, navodno u organizaciji ruskih službi, a misteriozna figura "Guccifer 2.0" počela da objavljuje ukradene dokumente.

Simpson je tada angažovao Stila. Bivši novinar i bivši špijun su imali podjednako loše mišljenje o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i o taktikama koji su on i njegovi obavještajni agenti koristili za "kaljanje imidža, ucjenjivanje i podmićivanje njihovih meta", navodi njujorški list.

Kao bivši špijun, Stil nije mogao da putuje u Moskvu, ali je unajmio ljude u Rusiji i iskoristio svoje ranije veze u toj zemlji.

Stil je svoja saznanja proslijedio kroz nekoliko poruka, svaka na par strana, kompaniji Fjužn GPS u junu, ali je nastavio da radi sve do decembra. Dotad su izbori već bili zavšreni, ali su Stil i Simpson, mada više nisu bili plaćeni za to, nastavili da rade na onom što su smatrali važnim.

Poruke opisuju dvije različite ruske operacije. Jedna je višegodišnji rad na nalaženju načina da se utiče na Trampa, možda zato što je imao kontakte s ruskim oligarsima na koje je Putin želio da pazi, naveo je Njujork tajms. Prema Stilovim porukama, korišćena je poznata taktika - sakupljanje kompromitujućeg materijala poput navodnih snimaka Trampa s prostitutkama u moskovskom hotelu i predloga za poslovne ugovore koji bi bili privlačni Trampu.

Druga operacija je novija - riječ je o nizu kontakata s Trampovim predstavnicima tokom kampanje, između ostalog da bi se razgovaralo o hakerskim napadima na Demokratski nacionalni komitet i šefa kampanje Hilari Klinton, Džona Podestu. Prema Stilovim izvorima, krajem ljeta u Pragu su se sastali Trampov advokat Majkl Koen i Oleg Soloduhin koji radi za Rosotrudničestvo, organizaciju koja promoviše ruske interese u inostranstvu.

Po svim navodima, Stil ima odličnu reputaciju kod američkih i britanskih obavještajaca i već je radio za FBI u istrazi korupcije u Fifi. Ali veliki dio onoga što je on proslijedio Fjužn GPS, veoma je teško provjeriti, a neke od njegovih tvrdnji su problematične, navodi Njujork tajms, dodajući da je Koen rekao da nikada nije bio u Pragu, dok je Soloduhin negirao da se ikada sastao s Koenom ili bilo kim povezanim s Trampom.

Navodi iz dosijea su prošlog leta polako počeli da kruže u Vašingtonu. Rik Vison, republikanski operativac koji je radio za organizaciju koja je podržavala predsjedničku kandidaturu Marka Rubija, rekao je da je za izvještaj čuo u junu, kada ga je novinar jedne velike kuće zvao da ga pita šta zna.

Do početka prošle jeseni, Stilove poruke su date FBI-ju koji je već istraživao Trampove veze u Rusiji, ali su stigle i do novinara. Zvaničnik MI6 rekao je da je krajem ljeta ili početkom jeseni Stil proslijedio izvještaje o Trampu i britanskoj obavještajnoj službi. Stil je bio zabrinut zbog onog što je čuo o Trampu i smatrao je da te informacije ne treba da imaju samo ljudi umiješani u izbore.

Poslije izbora, taj dosije je postao jedna od najgore čuvanih tajni u Vašingtonu, pošto je niz novinara radio na tome da dobije potvrdu o navodima iz njega. Navodi o dosijeu su stigli i do republikanskog senatora Džona Mekejna koji je, prema pisanju Gardijana (Guardian), do primjerka izvještaja došao u decembru preko svog saradnika koji je zbog toga išao na tajni put u London. Mekejn je svoja saznanja proslijedio tadašnjem direktoru FBI Džejmsu Klaperu.

Preporučujemo za Vas