Izraelska vojska ispalila rakete presretače na dron Hezbolaha, borbeni avioni poletjeli

Izrael i Hezbolah su u neprijateljskim odnosima i 2006. godine su ratovali mjesec dana

2943 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelska vojska je danas saopštila da je ispalila rakete presretače i da su borbeni avioni poletjeli kada je dron za koji je navedeno da ga je lansirala libanska ekstremistička organizacija Hezbolah prešao sjevernu granicu Izraela.

Dogodilo se to dan pošto je izraelska vojska oborila Hezbolahov dron, a ni zvanični Liban niti Hezbolah nijesu ništa komentarisali.

Sirene za vazdušnu uzbunu su se oglasile na sjeveru Izraela i odbrambeni sistem Gvozdena kupola je razmješten dok su borbeni avioni patrolirali nebom.

Izrael i Hezbolah su u neprijateljskim odnosima i 2006. godine su ratovali mjesec dana.

Izraelski lideri smatraju proiranski Hezbolah najvećom neposrednom prijetnjom i procjenjuju da posjeduje 150.000 raketa i projektila koji mogu da pogode svaku tačku u Izraelu.

Izrael je već dugo izražavao zabrinutost da će se Hezbolah snabdjeti navođenim raketama i dronovima za napade.

Ta zemlja izvodi udare na susjednu Siriju za koje se vjeruje da im je cilj zaustavljanje isporuka iranskog oružja Hezbolahu.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah izjavio je ranije ove nedjelje da njegova organizacija proizvodi vojne dronove u Libanu i ima tehnologiju za unaprijeđenje hiljada raketa i za precizno navođenu municiju.

Bonus video: