Spremna Trampova društvena mreža

Bivši predsjednik SAD se nakon godinu dana pauze, zbog zabrane pristupa Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu, vraća u internet tokove

7243 pregleda 5 komentar(a)
Zbog podsticanja na nasilje 6. januara 2021. Trampu su ukinuti nalozi na Tviteru i Fejsbuku, Foto: Rojters
Zbog podsticanja na nasilje 6. januara 2021. Trampu su ukinuti nalozi na Tviteru i Fejsbuku, Foto: Rojters

Novi poduhvat Donalda Trampa na društvenim mrežama, “Truth Social” po svoj prilici će biti predstavljen ove nedjelje na “Apple App Store”, navodi se u objavama jednog direktora na pilot verziji u koje je Rojters imao uvid, što potencijalno označava povratak bivšeg predsjednika na društvene mreže i to na praznik “Dan predsjednika”.

U nizu objava u petak, sa potvrđenog naloga direktora mreže, registrovanog kao Bili B. Odgovarano je na pitanja o aplikaciji od osoba koje su pozvane da je koriste dok je u probnoj fazi. Jedan od korisnika pitao ga je kada će aplikacija, koja je nedjelju dana dostupna za testiranje, biti puštena u javnost, pokazali su skrinšotovi u koje je Rojters imao uvid.

”Trenutno se pripremamo da izlazak u javnost na “Apple App Store” u ponedjeljak 21. februara”, kazao je menadžer.

Na ovaj način bi se Tramp vratio na društvene mreže nakon više od godinu dana pošto mu je zabranjen pristup Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu poslije napada na Kapitol 6. januara prošle godine, jer je optužen da je objavljivao poruke koje su podsticale na nasilje.

Do sada nijedna od kompanija, među kojima su Tviterovi rivali Gettr i Parler i video sajt Rumble, nije se ni približila popularnosti njihovih mejnstrim konkurenata

Trampov nastariji sin Donald Mlađi je 15. februra na Tviteru objavio skrinšot naloga njegovog oca na mreži “Truth Social”, a dan ranije je objavio “Pripremite se! Vaš omiljeni predsjednik će vas uskoro vidjeti”.

Na čelu sa bivšim republikanskim poslanikom Devinom Nunjesom, “Trump media and technology group” (TMTG), koja stoji iza “Truth Social”, pridružiće se sve većem broju tehnološkim kompanija koje se pozicioniraju kao branitelji slobodnog govora i nadaju da će privući korisnike koji smatraju da se njihovi stavovi potiskuju na platformama kao što su Tviter, Fejsbuk i Jutjub.

Do sada nijedna od kompanija, među kojima su Tviterovi rivali Gettr i Parler i video sajt Rumble, nije se ni približila popularnosti njihovih mejnstrim rivala, ističe Rojters.

”Ove nedjelje ćemo početi na “Apple App Store”. To će biti sjajno, jer ćemo pridobiti toliko ljudi koji će doći na našu platformu”, kazao je Nunjes juče za Foks njuz.

”Naš cilj, za koji mislim da ćemo ostvariti, jeste da do kraja marta budemo potpuno operativni makar unutar Sjedinjenih Država”, dodao je on.

Pored posta prema kojem bi aplikacija trebalo da bude postavljena danas, skrinšotovi u koje je Rojters imao uvid pokazuju i da je aplikacija sada u verziji 1.0 što ukazuje da je dostigla nivo koji ukazuje na spremnost za objavljivanje u javnost.

I listinzi na “Apple App Store” ukazuju da bi trebalo da Truth Social bude objavljena 21. februara, što je datum koji je izvor upućen u dešavanja unutar kompanije potvrdio u januaru. Međutim, proteklih nedjelja Nunjes je u javnosti govorio da bi aplikacija trebalo da bude predsavljena krajem marta.

U petak, Nunjes je pozivao korisnike da zaprate što je moguće više naloga, da razmjenjujui fotografije i snimke i učestvuju u razgovorima, u očiglednom pokušaju da podstakne aktivnost, kazao je upućeni izvor za Rojters.

Među Nunjesovim postovima bio je i onaj u kojem je poželio dobrodošlicu novom korisniku koji djeluje da je katolički sveštenik i ohrabrio ga je da pozove više sveštenika da im se pridruže.

Na osnovu odgovora i izjava glavnog mendžera za proizvodnju može se zaključiti da će nova platforma dosta nalikovati Tviteru.

Na pitanje hoće li korisnici moći da edituju njihove “istine” on je odgovorio “ne još”. Mogućnost za editovanje postova nakon objavljivanja je nešto što već duže vrijeme traže Tviterovi korisnici.

Još jedna značajna karakteristika platformne biše direktne poruke, ili DM-ovi, između korisnika, napisao je Nunjes.

Kompanija takođe razmatra da dozvoli korisnicima da se prijave kako bi primali obavještenja kada drugi objave sadržaj, a jedna od važnijih komponenti će biti i mogućnost blokiranja drugih korisnika.

”Aplikacija će uvijek imati funkcionalne mehanizme za blokadu”, napisao je on.

”Truth Social” će objaviti politiku o potvrđenim nalozima u narednim nedjeljama, prenio je Rojters.

Čak i dok isplivavaju detalji o aplikaciji, TMTG ostaje obavijena velom tajne i pojedini u tehnološkim i medijskim krugovima na nju gledaju sa iuzvjesnom dozom skepticizma. Na primjer, jedna od nepoiznanica je kako kompanija finansira sadašnji rast.

TMTG planira da se registruje u Njujorku kroz udruživanje sa firmom Digital World Aquisition Corp (DWAC), i trebalo bi da primi 293 miliona dolara koje DWAC ima u fondovima.

Pored toga, u decembru TMTG je prikupila milijardu dolara posvećenih finansija od privatnih investitora, taj novac takođe neće biti dostupan dok ne bude zaključen dogovor sa DWAC-om.

Aktivnosti DWAC su pod nadzorom Komisije za bezbjednost i razmjenu kao i američke regulatorne agencije za finansijsku industriju, ističe britanska agencija i dodaje da bi to moglo odložiti finalizaciju dogovora o udruživanju.

Bonus video: