Australija otvara vrata turistima

Otvaranje Australije za turiste najjasniji je pokazatelj napuštanja strogog pristupa u borbi protiv pandemije Kovida-19 i opredjeljenja za suživot s virusom uz vakcinisanje, kako bi se smanjila smrtnost i broj teških slučajeva bolesti

3377 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Australija će danas dočekati međunarodne turiste, nakon gotovo dvije godine od zatvaranja svojih granica, oslanjajući se na visoku stopu vakcinisanja protiv koronavirusa koja joj omogućava suživot s virusom u trenutku dok stopa zaraza pada.

"Čekanju je došao kraj", rekao je premijer Scott Morrison na nedjeljnom brifingu u međunarodnoj vazdušnoj luci Melburn.

Otvaranje Australije za turiste najjasniji je pokazatelj napuštanja strogog pristupa u borbi protiv pandemije Kovida-19 i opredjeljenja za suživot s virusom uz vakcinisanje, kako bi se smanjila smrtnost i broj teških slučajeva bolesti.

Većina od 2,7 miliona zaraženih koronavirusom u zemlji zabilježena je s dolaskom varijante omikron krajem novembra, prenosi SEEbiz.

No, s jednom od najvećih svjetskih stopa vakcinsanja – više od 94 odsto ljudi starijih od 16 godina, bilo je nešto manje od pet hiljada smrtnih slučajeva, što je samo djelić stopa smrtnosti u mnogim drugim razvijenim zemljama.

Hoće li se putnici vraćati na ostrvski kontinent, nazvan "tvrđava Australija", zbog svojih strogih graničnih kontrola, ostaje da se vidi.

Vlada se nada da će tako podstaći ekonomski rast.

Australija se postupno otvara od novembra, prvo dopuštajući Australijancima da putuju i izlaze iz zemlje, a zatim je počela da prima međunarodne studente i neke radnike.

Od danas mogu ući svi putnici.

Potpuno vakcinisani turisti neće morati u karantin.

Bonus video: