U jakim kišama u brazilskom gradu Petropolisu stradalo 165 ljudi

Spasioci i mještani u potrazi za svojim bližnjim koji se vode kao nestali nastavljaju da kopaju kroz blato i šut u Petropolisu, gradu od 300.000 stanovnika na jugozapadu zemlje, koji je brazilski predsjednik Žair Bolsonaro opisao kao ratnu zonu

4589 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U poplavama i klizištima izazvanim jakim kišama u brazilskom gradu Petropolisu stradalo je 165 ljudi, javile su sinoć vlasti.

U novim olujama stradalo je najmanje još dvoje ljudi, javile su hitne službe brazilske države Espirito Santo koja se graniči sa državom Rio de Žaneiro gdje se nalazi Petropolis.

Jedna osoba je poginula kada se srušio zid u gradu Alegreu, a drugu je odnijela voda dok je pokušavala da izvuče jedan auto u gradu Nova Venecija, javile su vlasti.

Spasioci i mještani u potrazi za svojim bližnjim koji se vode kao nestali nastavljaju da kopaju kroz blato i šut u Petropolisu, gradu od 300.000 stanovnika na jugozapadu zemlje, koji je brazilski predsjednik Žair Bolsonaro opisao kao ratnu zonu.

Brazil poplava
foto: Reuters

Broj nestalih smanjen je pošto su pronađena tijela identifikovana i porodice pronalaze svoje bližnje žive, javila je policija ali konačni bilans nastradalih koji stalno raste je i dalje neizvjestan.

Vlasti su međutim saopštile da je malo vjerovatno da će još neko ko je preživio biti izvučeni iz ruševina i nagomilanog blata.

Brazil poplava
foto: Reuters

Do sada je identifikovano 124 tijela od kojih 28 djece, a pored toga 1.200 ljudi moralo je da napusti svoje domove.

Snažna oluja je u utorak prošle nedjelje pogodila Petropolis, grad udaljen 60 kilometara sjeverno od Rio de Žaneira.

Brazil poplava
foto: Reuters

U utorak su kiše pretvorile ulice tog turističkog grada u bujice blata i izazvale klizišta. Petropolis, bivša ljetnja rezidencija carskog dvora Brazila u 19. vijeku, imala je više padavina od prosjeka za cio mjesec februar.

Gradske službe već su našle više od 300 vozila koje je voda odnijela širom grada, kako blokiraju ulice i trotorare ili potopljena u rijekama.

Bonus video: