EU uvela sankcije protiv niza najviših zvaničnika Mjanmara zbog kršenja ljudskih prava

Posle vojnog puča 1. februara 2021, kojim je svrgnuta civilna šefica vlade Aung San Su Ći, izbili su masovni mirni protesti

3197 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u februaru, Foto: Reuters
Sa protesta u februaru, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) uvela je danas sankcije protiv niza najviših zvaničnika u Mjanmaru zbog kršenja ljudskih prava, među kojima su ministri i vojni vrh.

Sankcije obuhvataju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja 22 osobe,a odnose se i na četiri pravna lica, uključujući državne i privatne kompanije.

U saopštenju iz Brisela je navedeno da je EU "duboko zabrinuta zbog eskalacije nasilja u Mjanmaru koje vodi ka dugotrajnom sukobu sa regionalnim implikacijama. Od vojnog udara situacija se stalno i ozbiljno pogoršavala".

Posle vojnog puča 1. februara 2021, kojim je svrgnuta civilna šefica vlade Aung San Su Ći, izbili su masovni mirni protesti.

Snage bezbjednosti su ugušile proteste ubivši više od 1.500 građana, a potom su pobunjeničke grupe počele oružani otpor vojnoj hunti što pojedini stručnjaci nazivaju građanskim ratom.

EU je do sada uvela sankcije protiv ukupno 65 ljudi i 10 pravnih lica, uglavnom organizacija, agencija, kompanija i banaka.

Bonus video: