Svjetska banka: 2,4 milijarde žena nema ista ekonomska prava kao muškarci

"Žene ne mogu da ostvare ravnopravnost na radnom mjestu ako su u neravnopravnom položaju kod kuće. To znači izjednačavanje uslova i sigurnost da rađanje djece ne znači da su žene isključene iz potpunog učešća u privredi i ostvarivanju svojih nada i ambicija" - navela je viša potpredsjednica i glavna ekonomistkinja Svjetske banke, Karmen Rajnhart

2801 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U svijetu 2,4 milijarde žena u radnom dobu nema jednake ekonomske mogućnosti, a 178 zemalja održava pravne prepreke koje spriječavaju njihovo potpuno ekonomsko učešće, objavljeno je danas u izvještaju Svjetske banke.

U 86 zemalja žene se, kako je navedeno, suočavaju sa nekim oblikom ograničenja rada, dok 95 zemalja ne garantuje jednaku zaradu za isti rad.

"Globalno, žene i dalje imaju samo tri četvrtine zakonskih prava koja su data muškarcima. Međutim, uprkos tome što je globalna pandemija nesrazmjerno uticala na živote i sredstva za život žena, 23 zemlje su reformisale svoje zakone 2021. godine kako bi preduzele prijeko potrebne korake ka unaprijeđenju ekonomskog uključivanja žena" navodi se u izvještaju.

Direktorka Svjetske banke za razvojne politike i partnerstvo, Mari Pangestu, rekla je da jaz između očekivanih zarada muškaraca i žena tokom radnog vijeka na globalnom nivou iznosi 172 milijarde američkih dolara, skoro dva puta više od svjetskog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako je navedeno, regioni Bliskog istoka i Sjeverne i Podsaharske Afrike pokazali su najveća poboljšanja u 2021. godini, iako i dalje "zaostaju za drugim djelovima svijeta u cjelini". Gabon se ističe sveobuhvatnim reformama građanskog zakonika i donošenjem zakona o zabrani nasilja nad ženama.

Na globalnom nivou, najveći broj reformi odnosi se na roditeljstvo, zaradu i radno mjesto.

"Žene ne mogu da ostvare ravnopravnost na radnom mjestu ako su u neravnopravnom položaju kod kuće. To znači izjednačavanje uslova i sigurnost da rađanje djece ne znači da su žene isključene iz potpunog učešća u privredi i ostvarivanju svojih nada i ambicija" - navela je viša potpredsjednica i glavna ekonomistkinja Svjetske banke, Karmen Rajnhart.

"Žene, biznis i zakon 2022" uvodi i pilot istraživanje u dvije nove oblasti: pravno okruženje za usluge brige o djeci i sprovođenje zakona.

"Analizirani su zakoni u 95 zemalja i otkriveno je da većina zemalja OECD-a i Evrope i Centralne Azije sa visokim dohotkom reguliše javne usluge brige o djeci, dok zemlje na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi i Južnoj Aziji obavezuju privatni sektor ili poslodavce da obezbijede usluge brige o djeci zaposlenih roditelja", ističe se u izvještaju.

Izvještaj "Žene, biznis i zakoni 2022" analizira propise u 190 zemalja u osam oblasti koje utiču na ekonomsko učešće žena: mobilnost, radno mjesto, plata, brak, roditeljstvo, preduzetništvo, imovina i penzije.

Bonus video: