Izrael osudio granatiranja kod Babin Jara, ali Rusija nije pomenuta

Iako je osudio invaziju i izrazio solidarnost sa Kijevom, Izrael je rekao da drži otvorene kanale komunikacije sa Moskvom u nadi da će pomoći u ublažavanju krize. Izraelu su takođe važne veze sa Rusijom zbog stanja u susjednoj Siriji, gdje Moskva ima veliki uticaj

6467 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izrael je osudio granatiranje u blizini kijevskog spomenika holokaustu u Babin Jaru - mjestu masakra Jevreja u Drugom svjetskom ratu u Ukrajini, prenosi Hina.

Izraelski Svjetski centar sjećanja na holokaust "Jad Vašem" izrazio je "oštru osudu" onoga što je opisao kao "smrtonosni ruski napad nedaleko od spomen obilježja holokausta", dok se u izjavama zvaničnika izraelske vlade o tom napadu ne pominje Rusija.

"Pozivamo na očuvanje i poštovanje svetosti mjesta", rekao je ministar vanjskih poslova Jair Lapid, takođe izrazivši "žalost zbog gubitka ljudskih života" nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle sedmice. Slično je formulisana i izjava izraelskog Ministarstva za dijasporu.

Iako je osudio invaziju i izrazio solidarnost sa Kijevom, Izrael je rekao da drži otvorene kanale komunikacije sa Moskvom u nadi da će pomoći u ublažavanju krize. Izraelu su takođe važne veze sa Rusijom zbog stanja u susjednoj Siriji, gdje Moskva ima veliki uticaj.

U saopštenju Jad Vašema dodaje se.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme usklađene mjere za zaštitu života civila kao i ovih istorijskih mjesta zbog njihove nezamjenjive vrijednosti za istraživanje, obrazovanje i obilježavanje holokausta."

Spomen područje Babin Jar nalazi se nedaleko od kijevskog televizijskog tornja koji su u utorak granatirale ruske snage pri čemu je poginulo najmanje petoro ljudi.

Bonus video: