Cijene nafte blizu 117 dolara

Skok cijena u četvrtak podstakao je novi krug američkih sankcija ruskom sektoru prerade nafte, što je izazvalo strahove da bi sljedeći na redu mogao biti ruski izvoz nafte i gasa

3374 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene sirove nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima vrijednosti od 117 američkih dolara, zbog poremećaja u snabdijevanju ruskom naftom koje su izazvala nastojanja trgovaca da ispoštuju sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Na londonskom tržištu cijena barela je skočila 4,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 116,97 dolara. U jednom trenutku je dotakla i najvišu vrijednost od 2012. godine, od 119,84 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,74 dolara višoj cijeni, od 114,34 dolara, a na kratko je dotakla i 116,57 dolara, najvišu vrijednost od 2008. godine, prenosi Hina.

Skok cijena u četvrtak podstakao je novi krug američkih sankcija ruskom sektoru prerade nafte, što je izazvalo strahove da bi sljedeći na redu mogao biti ruski izvoz nafte i gasa.

Rusija se takmiči sa Saudijskom Arabijom za titulu najvećeg izvoznika sirove nafte i derivata u svijetu. Izvozi više od sedam miliona barela dnevno, a otprilike pola njih u Evropu.

Vašington ekonomskim sankcijama pokušava natjerati Rusiju da odustane od invazije na Ukrajinu, ali za sada mu na meti nije ruski izvoz nafte i gasa, zbog očekivanog uticaja takvog poteza na globalna tržišta nafte i na cijene energije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Trgovci uprkos tome odbijaju ruske derivate i najmanje deset tankera nije u srijedu uspjelo da pronađe kupce, rekli su tržišni izvori.

„Očekujemo da će se ruski izvoz nafte smanjiti za milion barela dnevno, zbog nedirektnog uticaja sankcija i dobrovoljnih postupaka kompanija”, rekao je izvršni direktor kompanije Rystad Energy, Jarand Rystad.

Cijene nafte, kako je rekao, vjerovatno će nastaviti da rastu, možda i iznad 130 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su da i u martu povećaju proizvodnju za samo 400 hiljada barela dnevno, otklanjajući pozive potrošača da na tržište izbacuju znatno više barela.

Neki se nadaju da bi ruske barele mogao nadoknaditi Iran, nakon dogovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetiće u subotu Teheran, javila je iranska novinska agencija Nournews, sugerišući da bi to moglo pomoći u oživljavanju sporazuma.

Potražnja i dalje raste, a američke zalihe u ključnom naftnom čvorištu u Cushingu su na najnižem nivou od 2018. godine. Strateške zalihe su na najnižem nivou u 20 godina.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 112,2 dolara, što znači da je porasla 8,31 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Bonus video: