Američki vojni stručnjaci: Ruska invazija za sada je katastrofalna

Stručnjaci očekuju da bi Putinova frustracija prvih dana invazije mogla da dovede do toga da oslobodi punu snagu svoje artiljerije, projektila i vazdužnih snaga na ukrajinsko stanovništvo što bi imalo razoran učinak

9620 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi dani invazije ruske vojske na Ukrajinu bili su iznenađujuća strateška i taktička greška obilježena nestašicom hrane i goriva, napuštenim oklopnim vozilima, gubicima aviona i pogibijom vojnika, smatraju američki stručnjaci, prenosi Hina.

Ruski neuspjesi prvih dana invazije, uključujući potcjenjivanje Ukrajinaca da uzvrate, mogli bi dovesti do toga da frustrirana Moskva odluči upotrijebiti svu svoju moć i da neselektivno uništava velike dijelove Ukrajine, navode.

Američki stručnjaci koji proučavaju rusku vojsku kažu da su zapanjeni lošim vođenjem invazije u kojoj su ruske kolone zastale, navodno su napuštene stotine ruskih oklopnih vozila, a Ukrajinci su spriječili ruske vazdušne snage da kontrolišu nebo.

"Ako tako pogriješite za dvije ili tri sedmice, mogao bih to da razumijem", rekao je Skot Boston, viši analitičar odbrane u "think tanku Rand Corp".

"Ali ako se spotaknete već na povratku na ulazu u kuću, imate problem", rekao je.

"Potpuna katastrofa"

Pentagon i stručnjaci iz privatnog sektora očekivali su da će vojska ruskog predsjednika Vladimira Putin brzo uništiti sposobnost Ukrajine da uzvrati, potkopavanjem zapovjedne strukture i kontrole nad 200.000 ukrajinskih vojnika, te uništenjem protivraketne odbrane i vazdušnih snaga.

Ništa od navedenog nije se dogodilo u prvih šest dana. Iako nema pouzdanih procjena mrtvih, ranjenih i zarobljenih ruskih vojnika, čini se da su brojke puno veće nego što bi se očekivalo u dobro vođenoj invaziji.

"Ovo je kolosalni obavještajni neuspjeh koji je uveliko potcijenio ukrajinski otpor, a vojna egzekucija je bila strašna", rekao je Majkl Vikers, bivši američki podsekretar ministarstva odbrane za obavještajne poslove.

"Njegov glavni napad nije bio dovoljno jak. Bio je fragmentiran. Njegovi izviđački elementi su zarobljeni, kolone su uništene. To je potpuna katastrofa", dodao je.

Ruski vojni gubici

Procjena vojnih stručnjaka iz "Scowcroft centra" Atlantskog vijeća ukazala je na ključni neuspjeh Rusa da brzo osvoje i zadrže aerodrom nedaleko od Kijeva.

Aerodrom je vjerovatno previše oštećen u borbama da bi se mogao koristiti za invaziju na Kijev, kako je planirano, tvrde vojni stručnjaci.

Dodali su da su "gubici ruskih aviona i helikoptera iznenađujuće visoki i neodrživi" pošto nisu uništili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Iznenađujuća je bila i ograničena ili neuspjela upotreba oružja za elektroničko ratovanje. Većina analitičara je očekivala da će to oružje imati značajnu ulogu u napadu na sposobnost komuniciranja Ukrajinaca.

"Da su Rusi mogli da prekinu veze ukrajinskih vojnih vođa sa onima kojima zapovijedaju ukrajinske vazdušne snage i protivazdušna odbrana bili bi prisiljeni da se bore na nekoordinisani način, što ih čini manje smrtonosnim i podložnijima napadima", navodi se u izvještaju Scowcroft Centra.

Boston je istakao da su Ukrajinci nastavili da koristie svoje dronove "Bayraktar" turske proizvodnje za uništavanje ruskih oklopnih vozila.

"Ako su jednom ili dva puta bili pogođeni turskim dronovima - u redu, ali ako su pogođeni više od dva puta, nešto nije u redu na ruskoj strani", rekao je.

Nestašice hrane

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da se čini da Rusi ne koordinišu najbolje svoje veoma velike i raznolike sposobnosti, niti dobro upravljaju logistikom za invaziju.

"Već ima naznaka da, iako imaju sofisticirane oružane sposobnosti, one nisu potpuno integrisane", rekao je.

Jednako začuđuju njihovi logistički propusti.

"Vidimo napuštena vozila. Vidimo probleme sa održavanjem ne samo kad se radi o gorivu, nego i o hrani", rekao je Kirbi u srijedu.

Boston je dodao da postoje znaci da je veći dio snaga mlad, da su nedovoljno obučeni za ovakvu vrstu sukoba i da potencijalno nisu svjesni da uopšte idu u rat.

Takođe se čini, navodi Boston, da vojnici na terenu ne shvataju što se pokušava postići invazijom na Ukrajinu.

"Ako ne znaš šta se događa ne možeš da se prilagodiš", dodao je.

Iako je zastalo napredovanje ruskih snaga, to bi im moglo omogućiti da riješe svoje logističke probleme, istakao je Kirbi.

Stručnjaci očekuju da bi Putinova frustracija prvih dana invazije mogla da dovede do toga da oslobodi punu snagu svoje artiljerije, projektila i vazdužnih snaga na ukrajinsko stanovništvo što bi imalo razoran učinak.

"Rusija još ima nadmoćne borbene prednosti koje bi na kraju mogle smrviti ukrajinske snage u nastavku rata", navodi se u analizi Scowcroft Centra.

Bonus video: