Zemlje G7 spremaju „nove oštre sankcije“ Rusiji

"Tražićemo polaganje računa od onih koji su odgovorni za ratne zločine, uključujući neselektivnu upotrebu oružja protiv civila i podržavamo istrage i sakupljanje dokaza koji su u toku, posebno od tužioca Međunarodnog krivičnog suda", navodi se u saopštenju

9432 pregleda 7 komentar(a)
Sa stanice u Kijevu, Foto: Reuters
Sa stanice u Kijevu, Foto: Reuters

Zemlje G7 objavile su danas da namjeravaju da uvedu "nove oštre sankcije" protiv Moskve zbog njene invazije Ukrajine i obavezale se da će se suprotstaviti ruskoj "kampanji dezinformacija".

„Nastavićemo da uvodimo nove stroge sankcije kao odgovor na rusku agresiju, naveli su u zajedničkom saopštenju ministri spoljnih poslova grupe najrazvijenijih zemalja svijeta (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Britanija i SAD).

Oni su takođe osudili „dezinformacije ruske vlade i medija koji su povezani sa njom“, čiji „stalan tok izmišljenih tvrdnji ugrožava dodatne živote“.

Oni su zatražili hitno uspostavljanje humanitarnih koridora u Ukrajini da se olakša evakuacija civila i dozvoli pristup organizacijama pomoći Ujedinjenih nacija i medicinskog osoblja.

"Tražićemo polaganje računa od onih koji su odgovorni za ratne zločine, uključujući neselektivnu upotrebu oružja protiv civila i podržavamo istrage i sakupljanje dokaza koji su u toku, posebno od tužioca Međunarodnog krivičnog suda", navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 pozvale su Rusiju da prekine napade u okolini ukrajinskih nuklearnih centrala, poslije noćašnjeg ruskog granatiranja centrale Zaporožje, najveće u Evropi.

"Svaki oružani napad i svaka pretnja protiv nuklearnih postrojenja koja se koriste za mirnodopske svrhe predstavljaju kršenje principa Povelje Ujedinjenih nacija, međunarodnog prava", navodi se u zajedničkoj deklaraciji tih zemalja.

One su navele da podržavaju inicijativu generalnog direktora Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) da se postigne dogovor Ukrajine i Rusije kojim će se garantovati bezbjednost ukrajinskih nuklearnih postrojenja.

Bonus video: