burno na vanrednoj sjednici generalne skupštine

U UN optužbe Moskvi zbog napada na nuklearnu centralu u Ukrajini, Rusija odbacuje odgovornost

Ruski ambasador je rekao da je bezbjednost nuklearne centrale osigurana, i pozvao Zapad da se "smiri"

2974 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Reuters
Sa sjednice, Foto: Reuters

Ruski napad na lokaciju gdje se nalazi ukrajinska nuklearna centrala predstavlja "prijetnju za cijelu Evropu i svijet", rekla je danas američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfeld, dok je Rusija demantovala odgovornost za taj dogadjaj.

"Bogu hvala svet je izbjegao nuklearnu katastrofu" noćas, rekla je američka ambasadorka na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN sazvanoj zbog napada na centralu koji je ona nazvala "neodgovornim" i "opasnim".

Prema njenim riječima "ne samo da (Vladimir Putin) nije slušao" pozive da prekine invaziju na Ukrajinu "nego smo prisustvovali novoj opasnoj eskalaciji koja predstavlja ogromnu pretnju za cijelu Evropu i svijet".

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja odbacio je tvrdnje Ukrajine i Zapada prema kojima je Moskva odgovorna za napad, i rekao da su to "laži". One su "dio kampanje laži" protiv Moskve, rekao je on.

On je dodao da je Ukrajina odgovorna za požar koji je izbio na lokaciji gdje se nalazi nuklearna centrala Zaporožje, na jugu te zemlje.

Ruski ambasador jeste međutim priznao da su ruski vojnici učestvovali u borbama u toj zoni. Ali on je rekao da se radi o razmjeni vatre "lakim oružjem" koje prema njemu ne uključuje granatiranje. Ambasador je rekao da je bezbjednost nuklearne centrale osigurana, i pozvao Zapad da se "smiri".

Kineski ambasador u UN Džang Džun rekao je da međunarodna zajednica treba da "zadrži hladnu glavu i ostane racionalna", i da ne treba da "doliva ulje na vatru", pozivajući na dijalog.

Tokom hitne sjednice Savjeta bezbjednosti sazvane na zahtjev Britanije, britanska ambasadorka Barbara Vudvard je istakla da nema nikakve sumnje da su "ruske snage napale" centralu Zaporožje, koja je najveća nuklearka u Evropi.

Na početku sjednice Rozmeri DiKarlo, pomoćnica generalnog sekretara UN za politička pitanja istakla je da su "napadi na nuklearne lokacije protivne međunarodnom humanitarnom pravu".

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi putem video veze iz aviona na putu za Iran istakao je "značaj" 15 nuklearnih centrala u Ukrajini.

On je ponovio da je spreman da ode u Ukrajinu na mjesta gdje su nuklearne centrale i da je uputio taj zahtjev Ukrajini i Rusiji koji ga "razmatraju". Po njegovim riječima misija IAEA bila bi ograničena na provjeravanje "bezbjednosti" centrala, i ne bi imala politički karakter.

Prema navodima Ukrajinaca centrala Zaporožje pogođena je noćas ruskom artiljerijskom vatrom. Pogođene su propratne zgrade pored centrale gdje je izbio požar.

Danas je ruska vojska zauzela centralu. Ukrajinsko regulatorno tijelo je saopštilo da je požar koji je pogodio jednu laboratoriju i zgradu za obuku ugašen i da nije detektovano nikakvo radioaktivno curenje.