Islamska država preuzela odgovornost za napad na džamiju u Pakistanu

U napadu bombaša samoubice u šiitskoj džamiji u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana ubijeno je najmanje 56 vjernika i ranjeno 194 ljudi

4320 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad na šiitsku džamiju u Pešavaru u Pakistanu u kome je stradalo najmanje 56 ljudi, javila je propagandna agencija te ekstremističke organizacije Amak.

"Jedan borac kamikaza Islamske države uspio je danas da prodre u šiitsku džamiju u Pešavaru pošto je prethodno pucao na dva pripadnika pakistanske policije koji su je čuvali, ubivši jednog i ranivši drugog", navodi se u saopštenju agencije objavljenom preko društvenih mreža.

Kako se dodaje, bombaš je zatim "aktivirao pojas s eksplozivom među šiitima".

U napadu bombaša samoubice u šiitskoj džamiji u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana ubijeno je najmanje 56 vjernika i ranjeno 194 ljudi, javili su danas bolnički zvaničnici.

Šef policije u Pešavaru Muhamed Edjaz Kan rekao je da je nasilje počelo kada je naoružani napadač otvorio vatru na policiju ispred džamije u starom gradu Pešavara. Jedan policajac je ubijen u razmjeni vatre a jedan ranjen. Napadač je zatim utrčao u džamiju i aktivirao pojas sa eksplozivom.

Lokalni policijski zvaničnik rekao je da se eksplozija dogodila u vrijeme kada su se vjernici okupili u džamiji na molitvu petkom, i izrazio strahovanje da će broj nastradalih još rasti.

Bonus video: