Vojska istočne libijske vlade pritvorila najmanje 50 osoba povezanih sa petoricom zatvorskih bjegunaca

Oni su uhapšeni četiri dana nakon bjekstva, ali je grupa Tarek bin zijad bataljon nastavila da pritvara druge ljude, uključujući rođake i prijatelje pobjeglih zatvorenika

1503 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vojska vlade Libije sa istoka pritvorila je najmanje 50 osoba povezanih sa pet osoba koje su ranije ove godine pobjegle iz zatvora.

U saopštenju međunarodne organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch, HRW) navodi se da je naoružana grupa povezana sa Libijskim arapskim oružanim snagama (LAAF) pokrenula akciju nakon što je pet zatvorenika pobjeglo iz zatvora u gradu Derna 16. januara.

Oni su uhapšeni četiri dana nakon bjekstva, ali je grupa Tarek bin zijad bataljon nastavila da pritvara druge ljude, uključujući rođake i prijatelje pobjeglih zatvorenika.

Iz organizacije su ocijenili da bataljon brutalnim taktikama sprovodi teror i utjeruje strah među stanovnicima u gradu Derna.

Pozvali su na oslobađanje pritvorenih.

Portparol LAAF nije odgovorio na pitanja agencije AP.

Libijskim arapskim oružanim snagama komanduje Halifa Hifter, koji kontroliše istok i dio juga Libije. Kontrolu nad Dernom preuzeo je nakon borbi sa militantnim grupama 2018.

To je doprinijelo stabilnosti u toj oblasti, ali je počeo revanšizam nad pripadnicima nevladinih organizacija i aktivistima za ljudska prava.

U Libiji posle ubistva nekadašnjeg lidera Moamera Gadafija vlada haos, a zemljom upravljaju dvije vlade. Međunarodno priznatu vladu u Tripoliju predvodi Fajez al Saradž, dok je Hifter na čelu druge, u Bengaziju.

Bonus video: