Presjednik SAD zabranjuje uvoz ruske nafte

Odluka je usledila nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što nije bilo urađeno masovnim sankcijama uvedenim Rusiji

3226 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik SAD Džo Bajden odlučio je da zabrani uvoz ruske nafte, pooštravajući sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, saopštio je danas jedan neimenovani izvor blizak američkom predsjedniku.

Odluka je usledila nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što nije bilo urađeno masovnim sankcijama uvedenim Rusiji.

Izvoz energije zadržao je stabilan priliv gotovine u Rusiju uprkos ozbiljnim ograničenjima nametnutim njenom finansijskom sektoru.

Prema tvrdnji tog anonimnog izvora, Bajden bi trebalo da odluku objavi danas.

Bijela kuća je saopštila da će Bajden danas najaviti akcije za nastavak pozivanja Rusije na odgovornost za njen ničim izazvan i neopravdani rat protiv Ukrajine.

SAD će djelovati same, ali u bliskoj saradnji sa evropskim saveznicima, koji više zavise od ruskih energenata. Prirodni gas iz Rusije čini jednu trećinu evropske potrošnje fosilnog goriva. SAD ne uvoze ruski prirodni gas.

Bonus video: