Indija slučajno ispalila projektil na Pakistan, nema žrtava

"Tokom rutinskog održavanja, tehnički kvar doveo je do slučajnog ispaljivanja projektila", saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane

1660 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Indijska vojska je slučajno ispalila projektil na susjedni Pakistan, saopštilo je ministarstvo odbrane u Nju Delhiju, nazvavši to incidentom "za duboko žaljenje".

Indija i Pakistan vodili su tri rata, nakon što su stekli nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti 1947. godine, od kojih su dva oko sporne teritorije Kašmira.

Njihova zajednička granica ima snažno vojno prisustvo sa obje strane.

"Tokom rutinskog održavanja, tehnički kvar doveo je do slučajnog ispaljivanja projektila", saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane.

Nije preciziran tip projektila, ali je rečeno da je pala "na područje Pakistana".

Incident je "za duboko žaljenje", navodi se, dodajući da je sreća što nije bilo stradalih u nesreći.

Ministarstvo odbrane, navodi agencija AFP, odbilo da pruži dodatne informacije.

Saopštenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je ministarstvo spoljnih poslova Islamabada osudilo, kako je nazvalo, "neisprovociranu povredu vazdušnog prostora od strane 'superzvučnog letećeg objekta' indijskog porijekla".

Otpravnik poslova Indije u Islamabadu pozvan je u kancelariju inostranih poslova, kako bi Pakistan uputio "snažan protest".

Pakistanske vlasti navode da je "neoprezno lansiranje" oštetilo imovinu na zemlji i dovelo u opasnost živote civila i avione u pakistanskom vazdušnom prostoru, uz optužbe protiv Indije za "bezdušnost prema regionalnom miru i stabilnosti".

Indija ima više od 500.000 vojnika stacioniranih u Kašmiru pod indijskom upravom, gdje se pobunjeničke grupe decenijama bore za nezavisnost regiona ili njegovo spajanje sa Pakistanom.

Indija optužuje zvanični Islamabad da podržava pobunjenike, što Pakistan poriče.

Bonus video: