Vladajuća koalicija pobijedila na parlamentarnim izborima u Argentini

Parlamentarni izbori u Argentini predstavalju i rani pokazatelj političke snage predsjednika Maurisija Makrija koji planira da se kandiduje za drugi mandat na predsjedničkim izborima 2019. godine
0 komentar(a)
Maurisio Makri, Foto: Reuters
Maurisio Makri, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2017. 06:11h

Koalicija desnog centra predsjednika Argentine Maurisija Makrija pobijedila je na parlamentarnim izborima, saopštila je izborna komisija prve rezulate izbora održanih u nedjelju.

Vladajuća koalicija "Cambiemos" (za promjene) pobijedila je u 15 od 24 provincije u Argentini, među kojima u nekoliko najvažnijih oblasti - glavnom gradu Buenos Ajresu, Kordobi, Sante Fe i Mendosi, javila je agencija Frans pres.

U oblasti Buenos Ajresa koja okuplja oko 40 odsto birača u zemlji, kandidat vladajuće koalicije osvojio je 42,2 odsto glasova, dok je opozicija koju predvodi bivša predsjednica Argentine Kristina Kišner dobila 36,3 odsto glasova.

Prema 70 odsto prebrojanih glasova, očekuje se da će Kristina Kišner dobiti poslaničko mjesto u Senatu, gornjem domu agentinskog parlamenta.

Bivša predsjednica je inače omiljena među siromašnijim stanovnicima Argentine zbog izdašnih socijalnih davanja za ugrožene, dok se vladajuća stranka zalaže više za otvoreno tržište.

Parlamentarni izbori u Argentini predstavalju i rani pokazatelj političke snage predsjednika Maurisija Makrija koji planira da se kandiduje za drugi mandat na predsjedničkim izborima 2019. godine.

Bonus video: