MMF će sniziti procjenu rasta svjetske ekonomije

Izvršni odbor MMF-a odobrio je u srijedu Ukrajini 1,4 milijarde dolara hitnog finansiranja za podmirivanje hitnih potreba za potrošnjom i ublažavanje ekonomskih posljedica invazije

2944 pregleda 0 komentar(a)
Most uništen nedaleko od Kijeva, Foto: Reuters
Most uništen nedaleko od Kijeva, Foto: Reuters

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji izazvali su pad svjetske trgovine, praćen snažnim rastom cijena hrane i energije, što će prisiliti Međunarodni monetarni fond (MMF) da snizi procjenu rasta svjetske ekonomije, upozorila je njegova šefica, Kristalina Georgieva.

Globalni zajmodavac već je u januaru snizio procjene rasta Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine i svjetske ekonomije zbog rizika povezanih s pandemijom Kovida-19, jačanjem inflacije, poremećajima u snabdjevanju i zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u.

Procjena rasta svjetske ekonomije u ovoj godini snižena je tada pola postotnog boda, na 4,4 odsto, prenosi SEEbiz.

Georgieva je rekla novinarima da su sankcije bez presedana, uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, izazvale nagli pad ruske ekonomije, koje će u ovoj godini potonuti u "duboku recesiju".

“Sada se može smatrati vjerovatnim da Rusija neće moći ispuniti svoje obaveze prema kreditorima”, dodala je Georgieva, ne preciziravši kakva će biti nova prognoza za rusku ili svjetsku ekonomiju.

MMF bi nove, redovne prognoze trebalo da objavi sredinom aprila.

U odvojenom intervjuu za tv stanicu CNBC, Georgieva je rekla da banka i dalje očekuje pozitivnu putanju svjetske ekonomije, ali je upozorila da će tok rata ključno odrediti rast i budućnost multilateralne saradnje.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je u srijedu Ukrajini 1,4 milijarde dolara hitnog finansiranja za podmirivanje hitnih potreba za potrošnjom i ublažavanje ekonomskih posljedica invazije.

Georgieva je novinarima u četvrtak saopštila da MMF priprema mehanizam finansiranja koji bi drugim zemljama omogućio da pomognu Ukrajini, ali nije objavila pojedinosti.

Za CNBC je rekla da očekuje sve snažniji pritisak na Rusiju da okonča rat u Ukrajini, s obzirom na prelijevanje posljedica na ekonomije širom svijeta, uključujući Kinu.

Georgieva je kazala da je u srijedu razgovarala s zvaničnikom kineske centralne banke koji je izrazio veliku zabrinutost zbog gubitka ljudskih života i patnje ljudi u Ukrajini.

"Ne bi me iznenadilo kada bi se stvarno još malo pojačao pritisak na Rusiju da zaustavi rat, zbog prelijevanja posljedica na sve ekonomije ", rekla je Georgieva.

Prema njenim riječima, Kina ima više manevarskog prostora za ublažavanje posljedica rata, ali će vjerovatno teško postići ciljanu stopu rasta od 5,5 odsto.

Ona je dodala i da je MMF obustavio programe i mjere u Rusiji i da je njegov ured u Moskvi zatvoren. Članice MMF-a osudile su rat, koji Rusija naziva posebnom vojnom operacijom, ali nijesu raspravljale o isključenju Rusije iz članstva.

Georgieva je procijenila da su "vrlo, vrlo, vrlo male šanse" da će Rusija pronaći centralnu banku s kojom bi zamijenila svoja posebna prava vučenja za konvertibilne valute.

Bonus video: