Traže rješenje za rast cijena goriva

Vlade širom svijeta uvode mjere kako bi zaštitile potrošače od finansijskog pritiska

14266 pregleda 25 reakcija 3 komentar(a)
Cijene benzina probijaju rekorde širom svijeta, Foto: Rojters
Cijene benzina probijaju rekorde širom svijeta, Foto: Rojters

Maloprodajne cijene benzina i dizela proteklih dana su zabilježile rekordni rast širom svijeta, što je navelo vlade od Brazila do Francuske da razmotre povećanje subvencija ili smanjenje poreza kako bi zaštitile potrošače od finansijskog pritiska.

Ovi potezi odražavaju ekonomske i političke rizike koje vlade vide u aktuelnom rastu cijena energenata, koji je podstaknut rastom potražnje za gorivom nakon najmračnijih dana pandemije koronavirusa i poremećajima u snabdijevanju usljed ruske invazije na Ukrajinu.

Red na benzinskoj pumpi u Rio de Ženeiru
Red na benzinskoj pumpi u Rio de Ženeirufoto: REUTERS

Ako cijene nastave da rastu - kao što mnogi analitičari očekuju - mogle bi da podriju ekonomski rast, dovedu do pada potrošnje, a u nekim slučajevima i izazovu političke nemire. Rojters podsjeća da je proteklih godina rast cijena goriva izazvao smrtonosne proteste u zemljama uključujući Kazahstan, Iran i Zimbabve.

U Sjedinjenim Državama prosječna cijena benzina prošle nedjelje je dostigla rekordnih 4,3 dolara po galonu. Analitičari predviđaju da bi do kraja maja cijena mogla skočiti na pet dolara po galonu, a mnogi Amerikanci traže načine da smanje troškove kako bi mogli sebi da priušte da plate gorivo.

U Britaniji je prosječna cijena bezolovnog benzina na pumpi porasla na 1,58 funti po litru, dok je dizel dostigao 1,65 funti po litru, što je u oba slučaja rekord, pokazali su podaci kompanije za automobilske usluge RAC unit Fuel Watch.

Cijene benzina su dostigle rekorde i u Australiji, gdje su prošle nedjelje iznosile malo ispod dva australijska dolara.

Brazilska vlada razmatra novi program subvencija za dizel i benzin kako bi pomogla potrošačima, objavili su prošle nedjelje tamošnji mediji.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena pokušava da izađe na kraj sa rastom energetskih troškova u SAD i inostranstvu organizujući puštanje u promet miliona barela sirove nafte iz zaliha za vanredne slučajeve u koordinaciji sa drugim državama potrošačima.

Međutim, Vašington je do sada odbijao da interveniše direktno poreskim olakšicama ili direktnim subvencijama.

gorivo
foto: Reuters

To nije slučaj u ostalim državama, naročito u Evropi.

Irska je u srijedu saopštila da će smanjiti akcize na benzin i dizel do kraja avgusta kako bi olakšala teret rapidnog rasta cijena benzina. Portugal je od petka takođe smanjio posebne poreze na gorivo kako bi se izborio sa neviđenim skokom cijena energenata.

Tokom vikenda veliki broj ljudi širom Evrope pohrlio je na benzinske pumpe kako bi napunili rezervoare očekujući novi rast cijena koje su u pojedinim zemljama premašile dva eura po litru.

Druge države takođe planiraju i sprovode mjere kako bi olakšale pritisak na budžet građana.

”Neću dozvoliti da bilo ko bude u prilici da kaže da vlada nije učinila ništa”, kazao je francuski predsjednik Emanuel Makron na jednom predizbornom skupu prošle nedjelje.

Francuska će uvesti rabat od 0,15 eura po litru transportnog goriva kako bi pomogla vozačima da se izbore sa rastućim cijenama na pumpama, rekao je premijer Žan Kasteks u intervjuu list “Parizjen”.

Ova mjera, koja će početi da se primjenjuje od 1. aprila će prema očekivanjima francusku vladu koštati preko dvije milijarde eura, kazao je Kasteks. U intervjuu objavljenom u subotu, Kasteks je rekao da će rabat obuhvatiti domaćinstva, kao i transportne kamionske kompanije i poljoprivrednike.

U naporu da obuzda vrtoglavi rast cijena češka vlada će ukinuti obavezno miješanje biokomponenti u goriva i ukinuti taksu na puteve.

Mađarska vlada je naredila obustavu kretanja kamiona na četiri dana počevši od subote i smanjila akcize na gorivo u sklopu napora da stabilizuje snabdijevanje gorivom nakon porasta potražnje posljednjih dana, rekao je vladin zvaničnik.

”Snabdijevanje je obezbijeđeno, nema razloga za paniku i vlada zadržava ograničenje cijena goriva”, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana Gergeli Guljaš na konferenciji za novinare u četvrtak.

U subotu, četvrti dan za redom, hiljade Albanaca izašle su na ulice u znak protesta zbog rasta cijena goriva koje su u toj zemlji skočile za 40 odsto. Tamošnja Vlada je odgovorila usvajanjem “paketa socijalnog otpora” u subotu popodne, ali je i dalje zadržala obavezne poreze na derivate sirove nafte.

Makedonski parlament je u petak pred ponoć, na predlog vlade Dimitra Kovačevskog, usvojio izmjene zakona o PDV i o akcizama, kojim su smanjene stope poreza na gorivo sa 18 na 10 odsto i akcize u zavisnosti od prosječne berzanske cijene.

Smanjenje poreza i akciza je dio paketa Vlade Sjeverne Makedonije za zaštitu životnog standarda i ekonomsku stabilnost privrede. Taj paket je ukupno vrijedan 400 miliona eura, od čega je 100 miliona eura odricanje planiranih prihoda, a 300 miliona eura budžetski rashodi.

U Hrvatskoj je od danas najavljeno novo poskupljenje goriva za oko 20 centi. Benzin će koštati 1,84 eura, dok će eurodizel koštati 1,88 eura po litru. Hrvatska vlada je prije oko dva mjeseca donijela je odluku o zamrzavanju cijena goriva, da bi prošle nedelje odlučila da zamrzne marže i smanji akcize za 20 odsto.

Bonus video: