SAD: Kina voljna da Rusiji pomogne oružjem

Vašington upozorio članice NATO-a i azijske saveznike na planove Pekinga

7627 pregleda 4 komentar(a)
Džejk Salivan, Foto: Rojters
Džejk Salivan, Foto: Rojters

Sjedinjene Države poručile su juče saveznicama u NATO-u i nekoliko azijskih država da je Kina nagovijestila da je spremna da pruži vojnu i ekonomsku pomoć Rusiji, na zahtjev Moskve, kako bi podržala njen rat u Ukrajini, kazao je jedan visoki američki zvaničnik dok se u Rimu održava sastanak visokih američkih i klineskih zvaničnika.

U poruci, poslatoj diplomatskom depešom i koju su lično predali obavještajci, takođe se navodi da se očekuje da će Kina negirati takve planove, kazao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Članovi kineske deelggacije napuštaju hotel u Rimu
Članovi kineske deelggacije napuštaju hotel u Rimufoto: REUTERS

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan sastao se juče sa najvišim kineskim diplomatom Jangom Žiječijem u Rimu, nakon što je Vašington prethodno upozorio da će se Kina suočiti sa posljedicama ukoliko pomogne Rusiji da izbjegne zapadne sankcije. SAD su uputile upozorenje Pekingu nakon što su se pojavili izvještaji da je Rusija od Kine tražila vojnu opremu.

Rusija je negirala takve navode tvrdeći da ima dovoljno vojnih resursa da ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini. Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova je te izvještaje nazvao “dezinformacijama”.

Rusija je počela invaziju na susjednu Ukrajinu 24. februara nazivajući je “specijalnom operacijom” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine. Ukrajina i zapadni saveznici to nazivaju neosnovanim izgovorom za agresorski rat.

Objavljivanje ruskog zahtjeva i kineskog odgovora je dio strategije zvaničnika SAD da se suprotstave dezinformacijama tako što otvorenije od uobičajenog pristupaju obavještajnim pitanjima, kazao je američki zvaničnik za Rojters.

U diplomatskoj depeši ne navodi se puno detalja o spremnosti Kine da obezbijedi oružje Rusiji, ali se očekuje da obavještajni zvaničnici pruže više informacija na brifinzima, kazao je zvaničnik.

Salivan je u nedjelju kazao da Vašington pomno prati kako bi utvrdio koliko daleko seže kineska ekonomska ili materijalna podrška Rusiji.

”U direktnoj i privatnoj komunikaciji sa Pekingom jasno smo stavili do znanja da će aposolutno snositi posljedice za napore izbjegavanja opsežnih sankcija ili za podršku Rusiji da ih zaobiđe”, kazao je Salivan. “Nećemo dozvoliti da tako nešto prođe i da Rusija dobije slamku spasa od sankcija od bilo koje zemlje, bilo gdje u svijetu”, kazao je on.

Rusija je u nedjelju saopštila da računa na Kinu da joj pomogne da se izdrži udarac koji njenoj ekonomiji nanose zapadne sankcije. Ruski ministar finansija Anton Siluanov kazao je da su sankcije onemogućile Moskvi da pristupi dijelu od 300 milijardi od ukupno 640 milijardi državnih rezervi u zlatu i deviznim valutama.

”Dio naših deviznih rezervi je u kineskoj valuti juanu. Zapadne države vrše pritisak na Kinu kako bi ograničile našu trgovinu. Takođe, vrše pritisak da nam ograniči pristup tim rezervama”, kazao je Siluanov. N. B.

Bonus video: