Abeovoj koaliciji dvotrećinska većina: Otvara se mogućnost za promjenu pacifističkog Ustava Japana

Abe želi da izbaci iz Ustava odredbe koje zabranjuju vojsci Japana učešće u ofanzivnim operacijama u inostranstvu, ali ustavne promjene moraju da potvrde birači na referendumu
64 pregleda 0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2017. 18:15h

Vladajuća koalicija japanskog premijera Šinza Abea osvojila je na današnjim parlamentarnim izborima dvotrećinsku većinu, procjena je japanske javne televizije HNK.

Koalicija Abeove Liberalno-demokratske partije i stranke Komeito osvojila je najmanje 310 od 465 mjesta u donjem domu parlamenta, navodi Frans pres.

Dvotrećinska većina pruža mogućnost Abeu da radi na svom dugoročnom cilju - promijeni pacifističkog japanskog poslijeratnog Ustava.

Abe želi da izbaci iz Ustava odredbe koje zabranjuju vojsci Japana učešće u ofanzivnim operacijama u inostranstvu, ali ustavne promjene moraju da potvrde birači na referendumu.

Abe je ranije danas obećao je da će zauzeti čvrst stav prema Pjongjangu u izjavi poslije ubjedljive pobjede na danas održanim prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima je jedna od glavnih tema bila Sjeverna Koreja.

Abe je najavio prijevremene izbore 25. septembra navodeći da mu je potreban novi mandat za rješavanje "nacionalnih kriza" s kojima se Japan suočava. Te krize uključuju Sjevernu Koreju koja je prijetila da "potopi" Japan.

"Kao što sam obećao, moj najhitniji zadatak jeste da čvrsto djelujem prema Sjevernoj Koreji. Za to je potrebna snažna diplomatija. Želim da ojačam našu diplomatsku snagu poslije povjerenja koje nam je pruženo", rekao je Abe za javnu televiziju.

Japanski mediji su i ranije na osnovu izlaznih anketa sa birališta predviđali da su Abeova Liberalno-demokratska partija i njen manji partner Komeito osvojili jasnu većinu i da bi čak mogli da zadrže dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta.

I prema tim izvještajima, vladajuća koalicija dobiće 311 mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 465 poslaničkih mjesta.

Abe je ranije rekao da rezultati izbora ukazuju da glasači podržavaju njegovu politiku i žele da se nastavi njegovo političko vođstvo.

Japanski premijer je rekao i da ga pobjeda neće uljuljkati i da mnogi ljudi još imaju sumnji oko skandala oko partijskih imenovanja koji su na kratko pogodili njegov rejting.

Vladajuća koalicija premijera Japana Šinza Abea na putu je da ostvari veliku pobjedu na parlamentarnim izborima, ukazuju izlazne ankete.

Japanski mediji objavili su projekcije rezultata ubrzo nakon što su biračka mjesta zatvorena u 20.00 po lokalnom vremenu, navodi Tanjug.

Oko stotinu miliona građana Japana sa biračkim pravom danas je glasalo na prijevermenim parlamantarnim izborima.

Izbori se održavaju nakon što je vladu tokom ljeta potreslo više skandala i u trenutku zaoštrenih odnosa u regionu zbog sjevernokorejskih nuklearnih proba.

Očekuje se da će dvije glavne opozicione partije Partija nade gradonačelnice Tokija Jurike Koike i nova Ustavna demokratska partija centrističko ljevičarskog usmerenja osvojiti po oko 50 mjesta u parlamentu.

Bonus video: