Jučeng: NATO bi trebalo da se drži obećanja da se neće širiti na istok

On je rekao da bi se NATO proširenjem na istok približio predgrađu Moskve gdje bi projektil mogao da pogodi Kremlj u roku od sedam ili osam minuta

4794 pregleda 8 komentar(a)
Le Jučeng, Foto: Screenshot/Youtube
Le Jučeng, Foto: Screenshot/Youtube

Zamjenik kineskog ministra spoljnih poslova Le Jučeng izjavio je danas da bi NATO trebalo da se drži obećanja da se neće širiti na istok.

Jučeng je kritikovao stroge sankcije Zapada uvedene Rusiji nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu i rekao da osnovni uzrok tog rata leži u hladnoratovskom mentalitetu i politici moći.

On je rekao da bi se NATO proširenjem na istok približio predgrađu Moskve gdje bi projektil mogao da pogodi Kremlj u roku od sedam ili osam minuta.

"Guranje velike zemlje, posebno nuklearne sile, u ćošak bi dovelo do posljedica koje su previše strašne da bismo ih mogli zamišljati", rekao je Le Jučeng.

On se složio sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekavši da je NATO trebalo da se raspadne zajedno sa Varšavskim paktom.

"Međutim, umjesto da se raspada, NATO je nastavio da jača i širi se i vojno interveniše u zemljama kao što su Jugoslavija, Irak, Sirija i Avganistan. Kriza u Ukrajini je strogo upozorenje", rekao je on.

Bonus video: