Erdogan: SAD demokratska zemlja, to ne može biti

Ključni faktor u nedavnom zahlađenju odnosa između SAD i Turske bila je upravo tuča između Erdoganovih tjelohranitelja i kurdskih demonstranata koji su se protivili njegovom dolasku u SAD
73 pregleda 3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2017. 19:37h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao SAD zbog onoga što je nazvao "nedemokratskim" optužnicama protiv njegovih tjelohranitelja.

Oni su optuženi zbog tuče sa demonstrantima za vrijeme Erdoganove posjete Vašingtonu u maju.

"Kažu da su SAD kolijevka demokratije. To ne može biti istina. To ne može biti demokratija", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu, dodavši da se SAD ne mogu nazvati civilizovanom zemljom, prenosi Rojters.

Turski predsjednik je ranije naglasio da optužnice nisu obavezujuće za Ankaru. Rojters ocjenjuje da bi njegovi današnji komentari mogli da dodatno pokopaju nade u brzo rješavanje tekuće diplomatske krize između dvije saveznice u NATO-u. Ključni faktor u nedavnom zahlađenju odnosa između SAD i Turske bila je upravo tuča između Erdoganovih tjelohranitelja i kurdskih demonstranata koji su se protivili njegovom dolasku u SAD, a rezultat tuče je devet povrijeđenih, koji su prebačeni u bolnicu, i dvije osobe koje je zadržala policija.

Bonus video: