Nađena "crna kutija" kineskog aviona koji se srušio

"Kontrola leta je nekoliko puta pokušala da kontaktira pilote pošto je uočeno da visina aviona naglo opada, ali nije bilo odgovora", rekao je zvaničnik zadužen za bezbjednost civilnog aviosaobraćaja Kine Žu Tao

3840 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Kineske vlasti su saopštile danas da je nađena jedna od dvije "crne kutije" aviona kompanije Čajna istern erlajns koji se srušio, ali da je veoma oštećena.

Snimač iz boinga-737 koji se u ponedjeljak srušio blizu grada Vudžua, u regionu Gangsi, toliko je oštećen da je nemoguće utvrditi da li je riječ o snimaču podataka o letu ili snimaču glasa u pilotskoj kabini.

Potraga za tragovima i odgovorom zbog čega se kineski komercijalni mlazni avion iznenada survao na planinu na jugu Kine, obustavljena je danas zbog jake kiše.

Prethodno su ekipe koristeći ručni alat, dronove i pse-tragače po kiši pregledale gusto obrasle padine u potrazi za "crnim kutijama" i tijelima poginulih.

Ekipe su radile i na ispumpavanju vode iz jame na mjestu udara aviona u zemlju, ali su prekinuli rad jer su na strmim, klizavim padinama mogući manji odroni.

Video-snimci koje su objavili kineski državni mediji, prikazuju razbacane izdrobljene djelove aviona "boing 737-800". U blatu su nađeni i novčanici, lična dokumenta.

Na letu 5735 Čajna istern erlajnsa, od Kunminga u provinciji Junan do Guangdžoua, industrijskog centra na jugoistočnoj obali Kine, bila su 123 putnika i devet članova posade koji su svi poginuli.

Istražitelji kažu da je prerano spekulisati o uzroku nesreće. Avion je počeo neobjašnjivo da se obrušava sat nakon polijetanja i prestao je da emituje podatke posle 96 sekundi pada.

Kontrola leta je nekoliko puta pokušala da kontaktira pilote pošto je uočeno da visina aviona naglo opada, ali nije bilo odgovora, rekao je zvaničnik zadužen za bezbjednost civilnog aviosaobraćaja Kine Žu Tao.

Čajna istern ima sjedište u Šangaju i jedan je od tri najveća kineska prevoznika sa više od 600 aviona, uključujući 109 "boinga 737-800".

Udes u ponedjeljak najteži je koji se dogodio u Kini za više od decenije.

Bonus video: