EU i SAD postigle dogovor kupovini američkog tečnog prirodnog gasa: Smanjiti zavisnost Evrope od Rusije

Invazija Rusije na Ukrajinu već je uzrokovala poskupljenje energenata i stavila EU u poziciju da smanji kupovinu gasa iz Rusije

8192 pregleda 25 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) postigle su dogovor o kupovini američkog tečnog prirodnog gasa, kojim bi se smanjila evropska energetska zavisnost od Rusije.

Dogovor je objavljen tokom posjete predsjednika SAD Džozefa Bajdena Briselu, a poslije intenzivnih sastanaka u sjedištu EU gdje su lideri zapadnih zemalja ponovo istakli podršku Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, prenosi Glas Amerike.

Invazija Rusije na Ukrajinu već je uzrokovala poskupljenje energenata i stavila EU u poziciju da smanji kupovinu gasa iz Rusije.

Najavljeno je da će do kraja godine evropske zemlje za dvije trećine smanjiti kupovinu ruskog gasa i da će više kupovati od drugih zemalja, a istovremeno se više oslanjati i na obnovljivu energiju.

"SAD će raditi sa svim međunarodnim partnerima kako bi tržištu EU dostavile dodatne količine tečnog prirodnog gasa", saopšteno je iz Bijele kuće.

Cilj je da se do 2030. obezbijedi dodatnih 50 milijardi kubnih metara tečnog naftnog gasa godišnje.

Lideri EU će danas razgovarati o tome kako da snose troškove poskupjelih energenata.

Španija, Grčka i druge zemlje traže da se zamrznu cijene i da se interveniše na tržištu, dok se Holandija i Njemačka tome protive.

Sporno pitanje je i da li uvesti sankcije na ruske energente.

EU kupuje oko 40 odsto prirodnog gasa od Rusije i četvrtinu nafte. Najzavisnija je Njemačka, koja oklijeva da uvede sankcije Rusiji jer bi to naštetilo njenoj ekonomiji.

Bonus video: