UN kritikovale Izrael zbog zatvaranja graničnog prelaza u pojas Gaze

Mladenov je rekao da "se zabrinuo za posljedice najnovijeg zatvaranja graničnog prelaza", ocijenivši da “ humanitarna pomoć nije zamjena za trgovinu”
0 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2018. 02:04h

Ujedinjene nacije kritikovale su danas Izrael što je zatvorio jedini prelaz za prevoz robe u pojas Gaze, upozorivši da će ta mjera imati negativne posljedice.

Specijalni koordinator UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov je apelovao na Izrael da povuče tu odluku.

Izrael je u ponedjeljak objavio da zatvara prelaz Kerem Šalom, osim za isporuku neophodnih humanitarnih zaliha, kao odgovor na puštanje zmajeva i balona sa zapaljivim materijalom preko granice u posljednjih nekoliko mjeseci koji su izazvali požare u usjevima i šumama u pograničnom području.

Izrael i Egipat uveli su blokadu Gaze još 2007. u pokušaju da oslabe Hamas, islamsku ekstremističku organizaciju koja u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela.Ta blokada je izavala ekonomsku krizu.

Mladenov je rekao da "se zabrinuo za posljedice najnovijeg zatvaranja graničnog prelaza", ocijenivši da “ humanitarna pomoć nije zamjena za trgovinu”.

On je takođe apelovao na zatišje i da se zaustavi puštanje zmajeva i spriječe druge provokacije.

Zmajevi i baloni sa zapaljivim materijalom puštaju se za vrijeme masovnih protesta predvođenih Hamasom koji se održavaju jednom nedjeljno od kraja marta.

Palestinci demonstriraju protiv blokade zbog koje u pojasu Gaze struje ima samo nekoliko sati na dan, a nezaposlenost je dostigla skoro 50 odsto.

Više od 130 Palestinaca poginulo je od izraelske vatre u tom protestima, što je izazvalo međunarodne kritike na račun Izraela.

Ta zemlja tvrdi da Hamas koji vlada Gazom koristi proteste da prikrije pokušaje napada i probijanja granične ograde.

Izrael takođe optužuje Hamas da koristi masu ljudi kao ljudske štitove.

Izraelska vojska danas je saopštila da je zaustavila palestinski čamac koji je pokušao da probije pomorsku blokadu.Palestincima nije dozvoljeno da isplovljavaju dalje od 11 kilometara od obale Sredozemnog mora u Gazi.

U čamcu je bilo deset putnika medju njima sedam pacijenata. Izrael brani tu pomorsku blokadu i smatra je neophodnm i legalnom bezbjednosnom mjerom da štiti svoje građane zbog terora i krijumčarenja oružja.