GRAD OSLOBOĐEN NAKON ČETVOROMJESEČNE BORBE

Pogledajte šta je ostalo od Rake, nekadašnje "prijestonice" Islamske države

Procjenjuje se da je oko 80 odsto Rake uništeno ili nije pogodno za stanovanje
66 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2019. 23:42h

Snage predvođene sirijskim Kurdima uz podršku SAD proglasile su pobjedu nad esktremističkom organizacijom Islamska država u Raki, nekadašnjoj "prijestonici" te grupe, navodeći da je taj grad na sjeveru Sirije oslobođen bilo kakvog prisustva ekstremista poslije četvoromjesečne borbe.

Na konferenciji za novinare održanoj u Raki, Sirijske demokratske snage (SDF) zvanično su predale na upravljanje razoreni grad vijeću koje čine lokalni zvaničnici i plemenske vođe, kao i 3.000 pripadnika policijskih snaga koje su obučavale SAD.

Konferencija za novinare održana je simbolično unutar stadiona u Raki koji su ekstremisti Islamske države koristili kao skladište za oružje i veliki zatvor u kojem su mučili protivnike.

"Ovo je naša pobjeda nad terorizmom, a oslobođenje Rake predstavlja poglavlje u borbi protiv terorista u Siriji", rekao je portparol i visoki komandant SDF-a Talal Silo.

Govoreći okružen ruševinama, Silo je pozvao međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da doprinesu obnovi grada.

Procjenjuje se da je oko 80 odsto Rake uništeno ili nije pogodno za stanovanje.

"Pozivamo sve zemlje i mirotvorne snage, kao i sve humanitarne organizacije da učestvuju u obnovi grada i sela koja ga okružuju, i pomognu u uklanjanju ratnih ožiljaka koje je nanijela ta grupa (Islamska država)", rekao je Silo.

On je rekao i da je 655 lokalnih i međunarodnih boraca izgubilo život tokom četvoromjesečne borbe za preuzimanje Rake od Islamske države.

Dodao je da će svim građanima biti dopušten povratak u grad poslije uklanjanja mina i eksploziva.

Galerija