Premijer Singapura danas sa Bajdenom u Bijeloj kući

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je da će Bajden i Sjenlun razgovarati o više tema, uključujući rat u Ukrajini i "slobodu mora", što je ključno pitanje u regionu gdje Kina ističe teritorijalne pretenzije na veći dio Južnokineskog mora

536 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premijer Singapura Li Sjenlun i predsjednik SAD Džozef Bajden sastaće se danas u Bijeloj kući kako bi istakli strateški odnos dvije zemlje u trenutku kada se SAD suočavaju sa izazovima na obje hemisfere.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je da će Bajden i Sjenlun razgovarati o više tema, uključujući rat u Ukrajini i "slobodu mora", što je ključno pitanje u regionu gdje Kina ističe teritorijalne pretenzije na veći dio Južnokineskog mora.

Singapur je rijetka država Jugoistočne Azije koja je uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Sankcije uključuju ograničenja izvoza određene robe i zabranu poslovanja finansijskih institucija sa ruskim bankama.

Bajden, koji nastoji da produbi veze u Aziji kao protivtežu rastućem uticaju Kine, trebalo je ove nedjelje da ugosti lidere nekoliko država iz Jugoistočne Azije, ali je samit odložen.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris posjetila je Singapur u avgustu i najavila sporazume dvije zemlje u vezi sa pitanjima sajber bezbjednosti, klimatskih promjena i lanaca snabdijevanja.

Bonus video: