Izraelske snage ubile tri Palestinca: Strah od dalje eskalacije nasilja za vrijeme Ramazana

Izraelski mediji su javili da su četiri člana kontraterorističke jedinice izraelske policije ranjena, uključujući jednog koji je zadobio ozbiljne povrede

3990 pregleda 1 komentar(a)
Izraelska vojska u Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali, Foto: Reuters
Izraelska vojska u Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali, Foto: Reuters

Izraelske bezbjednosne snage ubile su rano jutros tri Palestinca u oružanom sukobu na Zapadnoj obali, saopštila je policija.

Sukob je izazvao bojazan od dalje eskalacije nasilja za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca posta Ramazana.

Izraelski mediji su javili da su četiri člana kontraterorističke jedinice izraelske policije ranjena, uključujući jednog koji je zadobio ozbiljne povrede.

Oni su se našli na udaru vatre kada su pokušali da uhapse osumnjičene ekstremiste na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Napetost je porasla u proteklim danima pošto su palestinski napadači ubili 11 Izraelaca u tri odvojena napada širom Izraela.

Danas počinje Ramazan, mjesec kada se stotine miliona muslimana širom svijeta mole i poste od zore do zalaska sunca.

Od početka izraelsko palestinskog sukoba Ramazan je često bio period pojačane napetosti i sukoba.

Izraelska policija je rekla da su trojica ubijenih ekstremista bili članovi grupe umiješane u nedavne napade na izraelske snage i da su planirali još jedan napad koji je ometen rano jutros u zajedničkoj akciji sa vojskom i obavještajnom službom.

Na video snimcima postavljenim na društvenim mrežama vide se Palestinci na poprištu sukoba poslije povlačenja izraelskih snaga kraj grada Dženina.

Ulica je bila pokrivena mrljama od krvi i okupljeni su pozivali na osvetu.

Palestinska TV je javila da su izraelske snage odnijele tijela ekstremista.

U odgovoru na najnovije palestinske napade Izrael je poslao dodatne snage na Zapadnu obalu da bi pojačao patrole, hapšenje i potragu za osumnjičenim ekstremistima.

U protekla tri dana ubijeno je sedam Palestinaca, uključujući dvojicu u sukobu u četvrtak i još jednog koji je nožem ranio Izraelca u autobusu na Zapadnoj obali.

U petak je ubijen Palestinac u gradu Hebronu na Zapadnoj obali u sukobima koji su izbili poslije molitvi u džamiji. Izraelska vojska je rekla da je na njega pucano jer je bacio zapaljivu bombu na vojnike.

U petak je takođe palestinski Crveni polumjesec saopštio da je 36 Palestinaca ranjeno u sukobima koji izbijaju jednom nedjeljno širom Zapadne obale.

Demonstranti često bacaju kamenice i zapaljive bombe a rasteruju ih suzavcem, gumenim mecima i bojevom municijom.

Bonus video: