Hejli pravi otklon od Trampa: Rusko miješanje u izbore je rat

Njene izjave su podržali bivši vladini zvaničnici iz obje partije i bivši predsjednk Džordž Buš mlađi
7 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2017. 18:53h

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli danas je rusko miješanje u američke predsjedničke izbore nazvala "ratom" i tako napravila otklon od predsjednika Donalda Trampa koji minimizira ruski uticaj na američku politiku.

Hejli je na konferenciji čiji je domaćin Institut Džordž V. Buš napala ruske pokušaje da "posiju haos" na izborima širom svijeta.

"Rusi se, bog ih blagoslovio, pitaju 'zašto su Amerikanci antiruski nastrojeni i zašto su tu sankcije'. Pa, ne miješajte nam se u izbore i nećemo biti antiruski nastrojeni. Kada se zemlja miješa u izbore u drugoj zemlji to je rat", navela je Hejli.

Njene izjave su podržali bivši vladini zvaničnici iz obje partije i bivši predsjednk Džordž Buš mlađi.

"Amerika je iskusila neprekidne pokušaje neprijateljske sile da hrani i iskoristi podjele u našoj zemlji. Ruska vlada je od okretanja Amerikanaca jednih protiv drugih napravila projekat", izjavio je Buš.

On je rekao da "strane agresije, uključujući sajbernapade, dezinformacije i finansijski uticaj, nikada ne treba da budu umanjivane ili tolerisane".

Izjave su date u trenutku kada federalni zvaničnici vode istragu o ruskom miješanju u izbore i mogućom saradnjom sa ljudima iz Trampove kampanje.

Bonus video: