Singapur, mjesto istorijskog susreta: Samit na Trampovom terenu

Istorijski samit će se održati 12. juna u Singapuru, gdje će američki lider pokušati da ubijedi Kima da odustane od nuklearnog oružja
87 pregleda 4 komentar(a)
Kim Džong Un, Donald Tramp, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2018. 05:50h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp je rekao juče da će se sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom na istorijskom samitu 12. juna, gdje će američki lider pokušati da ubijedi Pjongjang da odustane od nuklearnog oružja.

To će biti prvi samit između lidera ovih dviju država. Tramp i Kim su razmijenili žestoke riječi prošle godine povodom pokušaja Sjeverne Koreje da proizvede nuklearno oružje koje bi moglo pogoditi SAD, ali su od tada tenzije znatno ublažene.

„Uveliko očekivani samit između Kim Džong Una i mene održaće se u Singapuru 12. juna. Obojica ćemo pokušati da to učinimo veoma posebnim momentom za svjetski mir“, napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je objavio vijest o mjestu samita samo nekoliko sati pošto su tri Amerikanca koji su bili zatočeni u Sjevernoj Koreji stigli u američku vojnu bazu kod Vašingtona, nakon što ih je Kim oslobodio.

Tramp je po njihovom dolasku rekao da vjeruje da Kim želi da uvede Koreju „u realni svijet“ i da gaji velike nade povodom njihovog susreta.

„Mislim da imamo veoma dobru šansu da uradimo nešto veoma značajno“, rekao je Tramp. „Moje najponosnije dostignuće će biti kada denuklearizujemo čitavo poluostrvo“.

Vlada Južne Koreje je saopštila da gaji velike nade povodom samita.

„Pozdravljamo samit Sjeverne Koreje i SAD koji će biti održan u Singapuru 12. juna. Nadamo se da će samit rezultovati denuklerarizacijom Korejskog poluostrva kao i trajnim mirom na poluostrvu“.

Rojters navodi da je Singapur prijateljski teren za Trampa jer je ta ostrvska nacija snažan saveznik SAD i američka mornarica često posjećuje njenu luku.

Američki zvaničnici su razmatrali nekoliko drugih lokacija za istorijski susret, ali je svaka djelovala problematično.

Tramp se zalagao za demilitarizovanu zonu između dvije Koreje, ali su njegovi saveznici smatrali da će to izgledati previše kao da Tramp ide na Kimov teren.

Kratka posjeta Pjongjangu se takođe činila lošom za Trampa, kazali su američki zvaničnici. Mongolija je takođe razmatrana, ali se odustalo zato što je preblizu Kini.

Upozorenje Trampu da ne pristaje na loš sporazum

Novi američki državni sekretar Majk Pompeo je posjetio Pjongjang dva puta posljednjih nedjelja - jednom kao šef CIA - ali nije bilo nikakvih naznaka da je razjasnio centralno pitanje da li će Sjeverna Koreja biti voljna da se odrekne nuklearnog oružja koje njeni vladari odavno smatraju ključnim za svoj opstanak.

U govoru u Senatu, demokratski lider Čak Šumer je upozorio Trampa da ne ide predaleko i prebrzo u Singapuru. Ocijenio je da bi republikanski predsjednik trebalo da insistira na jakim, provjerivim obećanjima Sjeverne Koreje o razoružanju.

„Bojim se da će ovaj predsjednik, u želji da postigne sporazum i dobije pohvale i priliku da se eksponira, postići brzi i loš sporazum, a ne snažan i trajan“, rekao je Šumer.

Preporučujemo za Vas