FAO: Zbog rata u Ukrajini dosad nezabilježen rast cijena hrane u svijetu

Prema pokazateljima FAO, ovaj porast cijena najvećim dijelom dolazi zbog poskupljenja žitarica, ali i biljnih ulja što je podstaknuto cijenom suncokretovog ulja čiji je Ukrajina najveći svjetski izvoznik

2490 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rast cijena hrane u svijetu u martu dostigao je do sada nezabilježene nivoe zbog rata u Ukrajini koji je "izazvao šok" na tržištu žitarica i bilnih ulja, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indikator za cijene hrane koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda već je u februaru bilježio rekord od kada je počelo praćenje 1990. godine, a u martu je zabilježio novi rast od 12,6 odsto, navela je ta organizacija.

Ovaj porast cijena najvećim dijelom dolazi, prema pokazateljima FAO, zbog poskupljenja žitarica. On iznosi 17,1 odsto u odnosu na februar zbog snažnog rasta cijene žita i svih sekundarnih žitarica, uglavnom zbog rata u Ukrajini.

Na porast cijena hrane takođe utiče poskupljenje biljnih ulja, koje je prema FAO indikatoru 23,2 odsto, što je podstaknuto cijenom suncokretovog ulja, čiji je Ukrajina najveći svjetski izvoznik.

Istovremeno cijena palminog, sojinog ulja i ulja uljane repice takođe rastu, "pod uticajem svjetske tražnje za uvoz zbog prekida u snabdijevanju suncokretovog ulja".

Bonus video: