Izraelska vojska napala ciljeve u Gazi: Odgovor na raketu ispaljenu sa palestinske teritorije

Bila je to prva raketa ispaljena poslije gotovo četiri mjeseca zatišja, jednog od najdužih na granici Gaze, javljaju izraelski mediji

5583 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Izraelska vojska napala je poslije ponoći ciljeve u pojasu Gaze u odgovoru na raketu ispaljenu nekoliko sati ranije sa te palestinske teritorije kojom vlada islamski ekstremsistički Hamas.

Bila je to prva raketa ispaljena poslije gotovo četiri mjeseca zatišja, jednog od najdužih na granici Gaze, javljaju izraelski mediji.

Kako je navedeno u vojnom saopštenju napadnuto je više ciljeva u pojasu Gaze, uključujući mjesto gdje Hamas proizvodi oružje.

Mediji povezani sa Hamasom su javili da su gađani ciljevi zapadno od Kan Junisa na jugu pojasa Gaze.

Očevici i bezbjednosne snage u Gazi su rekle da nije bilo povreda u tim napadima iz vazduha.

Izraelska vojska je saopštila da smatra Hamas odgovornim za ono što se dešava u pojasu Gaze.

Portparol Hamasa Hazem Kasam je ocijenio da je "cionističko bombardovanje nekih praznih mjesta" pokušaj da se spriječi odbrana Jerusalima, te da se protivvazdušna odbrana suprotstavila izraelskim borbenim avionima i da su prvi put korišćene rakete tipa zemlja vazduh.

Raketu ispaljenu na jug Izraela u ponedjeljak uveče presreo je odbrambeni sistem Gvozdena kupola, a izvještaja o povredama nije bilo.

Premijer Izraela Naftali Benet sastao se potom sa ministrom odbrane Benijem Gancom i načelnikom generalštaba Avivom Kohavijem da razmotri mogući odgovor.

Napad se dogodio u vrijeme eskalacije napetosti između dva naroda poslije nasilja u Starom gradu Jerusalimu i niza smrtonosnih terorističkih napada Palestinaca u Izraelu, u kojima je ubijeno 14 ljudi i potjere izraelske vojske za saučesnicima napadača.

Odgovornost za raketiranje nije odmah preuzela ni jedna orgnizacija, a izraelski javni servis Kan je, pozivajući se na palestinske izvore, javio da iza napada, kako se vjeruje, stoji Islamski džihad.

Hamas je poslije raketiranja preko egipatskih posrednika poručio izraelskim vlastima da nije zainteresovan za dalju eskalaciju, niti je odgovoran za napad, sudeći po izvještajima javnog servisa Kan.

Bonus video: