Velika turska ofanziva protiv Kurda na sjeveru Iraka

Ankara vojnu akciju pravda zaštitom od terorističkih napada i pravom na samoodbranu

5358 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Turska vojska pokrenula je novu kopnenu i vazdušnu ofanzivu protiv zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) na sjeveru Iraka. Vojska u napadima koristi borbene avione, helikoptere i dronove.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je operaciju protiv PKK u tri regije Iraka u blizini turske granice. Prema podacima Ministarstva odbrane u Ankari, avijacija je bombardovala skrovišta, tunele i skladišta municije. Korišćeni su borbeni avioni, helikopteri i naoružani dronovi. Raspoređene su i kopnene snage. Akar je rekao da će u narednim danima akcija biti pojačana i da je tokom ofanzive "neutralizovan veliki broj terorista".

Prema navodima turskog ministarstva odbrane, najnovija ofanziva je poslužila da se osujeti napad PKK u Turskoj. Ministarstvo navodi da je akcija koordinirana sa "prijateljima i saveznicima". Ankara vojnu akciju pravda zaštitom od terorističkih napada i pravom na samoodbranu.

Broj žrtava još nije pouzdano utvrđen

U napadima je navodno poginulo 19 kurdskih boraca. Portparol PKK u Iraku je francuskoj novinskoj agenciji AFP rekao da je došlo do "intenzivnih borbi" između turske vojske i vojnog krila PKK. Turske oružane snage pokušale su "helikopterima da ispuste vojnike i da napreduju na kopnu".

Vojna operacija je koncentrisana u regionima Metina, Zap i Avašin-Basjan na sjeveru Iraka. U sjevernoiračkom regionu Sindžar i u planinama na iračko-turskoj granici turska vojska redovno napada centre za obuku i baze kurdske milicije. Glavno uporište PKK je na području sjevernoiračkog planinskog masiva Kandil.

Barzani znao za napad?

Početak ove akcije je usledio nekoliko dana nakon posjete premijera autonomne kurdske regije u Iraku Masrura Barzanija Turskoj.

Vjeruje se da je Barzani bio obaviješten o raspoređivanju turske vojske. Nakon sastanka sa turskim šefom države Redžepom Tajipom Erdoganom, Barzani se pozitivno izrazio o "proširenju saradnje" sa Turskom "u cilju unaprijeđenja bezbjednosti i stabilnosti" u sjevernom Iraku.

Sukob Turske sa PKK datira još od 1984. Prekid vatre u ljeto 2015. nije uspio. U sukobu je do sada ubijeno više od 40.000 ljudi. PKK bori za veću autonomiju na jugoistoku Turske - a u međuvremenu je na listama terorističkih organizacija ne samo u Turskoj, nego i u Evropi i SAD.

Ankara je u više navrata preduzimala vojne akcije protiv položaja PKK na jugoistoku Turske, a PKK je uzvraćala napadima. Turska vojska je takođe izvela više operacija protiv PKK u Iraku i protiv kurdske milicije YPG u Siriji. Naučna služba Bundestaga ranije je već izrazila sumnje da su slične operacije kompatibilne sa međunarodnim pravom.

Bonus video: