SAD šalju Ukrajini još 800 miliona dolara u oružju i municiji

Bajden je rekao da će sledeće nedjelje zatražiti od Kongresa da odobri dodatne milijarde dolara pomoći Ukrajini jer je paket koji je usvojen prošlog mjeseca "gotovo iscrpljen"

3665 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da će poslati dodatnih 800 miliona dolara u oružju i municiji Ukrajini, koju je nazvao bedemom slobode.

Sa tim paketom naoružanja, iznos američke bezbjednosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara, povećan je na 3,4 milijarde dolara.

Bajden je rekao da će sledeće nedjelje zatražiti od Kongresa da odobri dodatne milijarde dolara pomoći Ukrajini jer je paket koji je usvojen prošlog mjeseca "gotovo iscrpljen".

On je kazao da SAD "imaju kapacitet da dugo vremena" pomažu Ukrajini, ali da moraju više da rade na održavanju međunarodnog pritiska na Rusiju zbog njene invazije.

Predsjednik SAD je naveo da "još nema dokaza da je Marijupolj potpuno pao", što je danas objavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Bajden je pozvao Moskvu da obezbijedi humanitarne koridore kako bi civili mogli da budu bezbjedno evakuisani iz železare Azovstalj u Marijupolju, posljednjem uporištu ukrajinskih snaga u tom lučkom gradu.

Bonus video: