Kirgizija upozorava građane da ne ističu simbole podrške ruskoj invaziji Ukrajine

Moćni kirgiski komitet za nacionalnu bezbjednost pozvao organizacije koje hvale uniformu uoči vojne parade 9. maja povodom sovjetske pobjede nad nacistima 1945. da ne ističu slovo Z, koje se pojavljuje na ruskim oklopnim vozilima u Ukrajini i koje je postalo glavni simbol podrške invaziji

4895 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kirgiske bezbjednosne službe upozorile su danas stanovnike zemlje da se izlažu mogućem sudskom gonjenju ako izlože simbol podrške ruskoj invaziji Ukrajine, u svijetlu nelagodnosti koje taj rat izaziva u centralnoj Aziji.

Moćni kirgiski komitet za nacionalnu bezbjednost pozvao organizacije koje hvale uniformu uoči vojne parade 9. maja povodom sovjetske pobjede nad nacistima 1945. da ne ističu slovo Z, koje se pojavljuje na ruskim oklopnim vozilima u Ukrajini i koje je postalo glavni simbol podrške invaziji.

Isticanje tog simbola može podstaći etničko neprijateljstvo, što može dovesti do sudskog gonjenja u Kirgiziji, naveo je komitet u saopštenju.

Simbol Z postao je najvidljiviji u javnosti u Rusiji kao i u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza kao što je Kirgizija, i pojavljuje se na vozilima, odjelima ili zidovima nekih zgrada.

Mada nema nikakve pouzdane ankete ruska invazija Ukrajine je izgleda podjelila javnost u centralnoazijskim zemljama kao što je Kirgizija ili susjedni Kazahstan, koje imaju veliku rusku manjinu.

Ni jedna od pet bivših sovjetskih republika u centralnoj Aziji nije ispoljila kritiku prema Moskvi, koja je za njih važan trgovinski i vojni partner.

Ali Kazahstan, najbogatija zemlja u regionu sa velikom ruskom manjinom, objavila je da neće organizovati vojnu paradu u maju, kao razlog navodeći suviše velike troškove.

Bonus video: